Иранските власти арестуваха бащата на Махса Амини на годишнината от смъртта, съобщават ирански журналисти и правозащитни организации, предаде CNN.

Амини беше убита в ареста на нравствената полиция на 16 септември 2022 г., след като беше арестувана за това, че не е носила правилно своя хиджаб. Смъртта ѝ предизвика протести в цял Иран.

Иранският журналист и основател на активистката медия "IranWire" Мазиар Бахари заяви пред CNN, че бащата на Амини, Амджад, редовно е бил викан от служители по сигурността в месеците след смъртта на дъщеря му.

"Днес той беше задържан за няколко часа", е съобщил Бахари.

Семейството на Амини е посетило гроба ѝ в западния кюрдски град Сакез на 15 септември, в  навечерието на годишната годишнина от смъртта ѝ, съобщи IranWire.

Хеликоптери са били забелязани да летят над гробището, където е погребана Амини, като в района са били разположени и множество военни и полицаи, допълва IranWire.

На следващия ден властите са задържали Амджад за три-четири часа заедно със сина му, който е предупреден, че ще бъде изселен в отдалечено населено място, ако насърчава хората да присъстват на церемониите по повод годишнината от смъртта на Амини.

В събота иранските власти категорично опровергаха съобщенията за задържането на Амджад, като държавната медия IRNA определи съобщенията като "фалшиви" в публикация в Telegram.

Чичото на Амини, Сафа Аели, който живее в Сакез, също е бил арестуван от властите няколко дни по-рано, според член на семейството и съобщения от Human Rights Activists News Agency (HRANA).

Въпреки че в събота все още не се наблюдават мащабни протести, най-малко 13 кюрдски града в провинцията, откъдето е родом Амини, са протестирали, заяви кюрдската правозащитна група Hengaw в публикация в X, известен преди като Twitter.

Смъртта на Амини през септември миналата година предизвика най-масовите протести в Иран от години насам, които се превърнаха в по-мащабно социално движение с демонстранти, протестиращи срещу отношението на режима към жените.

В резултат на последвалите репресии от страна на иранските сили за сигурност стотици хора са убити, а хиляди са арестувани.

През ноември миналата година ООН съобщи, че при протестите са загинали над 300 души, включително повече от 40 деца. Базираната в САЩ информационна агенция HRANA през януари посочи, че броят им е над 500, включително 70 деца.

Според Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека Иран е екзекутирал седем протестиращи за участието им в размириците.