Унгария и Турция се съгласиха да се подкрепят взаимно в НАТО. Това обяви министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто след телефонен разговор с новия си турски колега Хакан Фидан, предава ТАСС.

Това беше първият ден на Фидан на поста във външното министерство след обявяването на новия състав на турското правителство от Реджеп Тайип Ердоган, който бе преизбран на президентския пост след изборите през май. Преди това Фидан оглавяваше турското разузнаване. "Разбира се, аз го поздравих и му казах колко много искаме президентът Ердоган да спечели. Ние се уверихме взаимно в нашия ангажимент за развитие на стратегическо партньорство между двете страни и се съгласихме да продължим взаимната подкрепа в НАТО“, написа Сиярто в профила си във Facebook.

Първият дипломат на Будапеща не обясни защо съюзниците се нуждаят от взаимна подкрепа в Алианса. Унгария и Турция остават единствените членове на организацията, които все още не са ратифицирали документите за присъединяването на Швеция към и поради това са под силен натиск от други държави, коментира агенцията.

Унгарският парламент също не бърза да ратифицира документите за присъединяването на Швеция към НАТО. Премиерът Виктор Орбан заяви на 23 май, че страната му все още не е готова да разгледа този въпрос, тъй като между Будапеща и Стокхолм остават сериозни различия. Според него те трябва да бъдат уредени преди Швеция да се присъедини към НАТО, за да "не се внасят конфликти в Алианса".

Правителството на страната, както и членовете на парламента изразиха недоволство от факта, че през последните години шведски политици редовно отправят неоснователни обвинения към Унгария в отстъпление от демокрацията и настояват за блокиране на еврофондовете.

На 27 март унгарският парламент с голямо мнозинство одобри ратифицирането на споразумението за присъединяване на Финландия към НАТО, но отложи разглеждането на въпроса за Швеция. Унгарското правителство по-рано заяви, че подкрепя приемането на Швеция в Алианса, но притесненията на депутатите трябва да бъдат разгледани. Финландия и Швеция подадоха молбите си на 18 май 2022 г., като посочиха, че събитията в Украйна са ги подтикнали към тази стъпка.