С оглед напрежението в отношенията между Анкара и Стокхолм, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган може да замрази ратификацията на шведското членство в НАТО. След няколко месеца обаче той ще даде "зелена светлина“ за присъединяването на скандинавската страна към Алианса, увери турският политически анализатор и експерт по външни работи и отбранителна политика Керим Хас, предава Интерфакс.

"Турция ще замрази приемането на Швеция в Алианса, но не за дълго. Всички настоящи трудности в отношенията между Анкара и Стокхолм няма да променят фундаментално позицията на турското ръководство, което в крайна сметка ще се съгласи с влизането на Швеция в НАТО", подчерта експертът пред агенцията.

"През май в Турция ще се проведат президентски избори, а за юли е насрочена среща на върха на НАТО. Ако Ердоган остане на власт, тогава той няма да се противопостави на приемането на Швеция в НАТО", категоричен бе събеседникът на агенцията.

Според експерта факторът на сложните напоследък отношения между Анкара и Стокхолм най-вероятно ще бъде използван активно в предизборната кампания на Ердоган.

"Той със сигурност ще използва подобни събития, за да повиши рейтинга си. Това ще бъде удобен момент за Ердоган да се представи като успешен лидер пред електората както във външната, така и във вътрешната политика", твърди Хас.

"Така Ердоган получи допълнителна причина да отложи влизането на Швеция, а съответно и на Финландия в НАТО. Но до определено време. Максимум - до датата на президентските избори в Турция. Преди срещата на върха на НАТО през юли Анкара най-вероятно ще одобри приемането на тези страни в Алианса“, допълни Хас.

В момента Анкара блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО, обвинявайки ги, че предоставят убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и организации, солидарни с нея. Турция я определя като терористична.