Страните от Групата на двадесетте (Г-20) се споразумяха за заключително комюнике от срещата, което съдържа военните действия в Украйна и отхвърля "епохата на война", съобщава британският вестник The Financial Times.

В проектодокумент, представен пред редакцията, се посочва, че "по-голямата част от членовете на [Г-20] категорично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява големи човешки страдания и изостря съществуващите проблеми в световната икономика“.

"Използването или заплахата от използване на ядрени оръжия е неприемливо. Мирното уреждане на конфликти, усилията за преодоляване на кризи, както и дипломацията и диалогът са жизненоважни. Сегашната ера не трябва да бъде ера на война", цитира вестникът текста на комюникето. В него също така се подчертава, че конфликтът в Украйна "задържа [икономическия] растеж, увеличава инфлацията, нарушава веригите за доставки, застрашава енергийната и продоволствената сигурност“. Текстът на изявлението, според The Financial Times, е бил съгласуван след няколкодневни преговори между представители на западните страни, Русия и Китай.

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че страните от Г-20 са успели да се споразумеят за окончателно комюнике на ниво шерпи (преговарящи), но все още няма консенсус между лидерите.

На 13 ноември изданието Politico съобщи, че индонезийският президент Джоко Уидодо призовава западните лидери да смекчат реториката си срещу Русия на срещата на Г-20. Според редакцията индонезийски официални лица, включително Уидодо, оказват натиск върху западните си колеги да "покажат гъвкавост и да обмислят използването на по-малко остра реторика“ спрямо Москва. Това е необходимо, за да може Русия, представлявана на срещата от първия дипломат на Москва Сергей Лавров, да се съгласи с приемането на заключителната декларация.

Ден преди откриването на срещата на върха Уидодо обсъди въпроса с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По-специално той призова страните от Г-7 за подкрепа и гъвкавост при приемането на окончателния документ. Освен това в този контекст президентът на Индонезия нарече настоящото председателство на Г-20 най-трудното в историята на формата.

Участниците в настоящата среща на върха ще обсъдят въпроси, свързани с продоволствената и енергийната сигурност, процеса на цифрова трансформация и здравни проблеми. Срещата ще продължи до 16 ноември.