Турският президент Тайип Ердоган и президентът на САЩ Джо Байдън обсъдиха двустранните отношения, включително въпроси, свързани с търговията и сигурността, в кулоарите на срещата на върха на Г-20, съобщиха от турското президентство във вторник, цитирани от Reuters.

В изявлението се казва, че Байдън е изказал своите съболезнования за загиналите при бомбен атентат в Истанбул в неделя и е казал на Ердоган, че администрацията му ще продължи да подкрепя Турция в опитите й да закупи изтребители F-16.

Байдън също е заявил, че Турция е важен участник в кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО и благодари на Ердоган за ролята му във възобновяването на сделката за износ на зърно между Украйна и Русия, съобщиха от турското президентство.

Междувременно Държавният департамент на САЩ излезе с изявление, в което се казва, че двамата лидери "обсъдиха продължаващата тясна координация по въпросите на НАТО и други въпроси от регионално и глобално значение“.

"Президентът Байдън изрази признателността си към президента Ердоган за усилията му да поднови Черноморската инициатива за зърно, за която и двамата се съгласиха, че е от решаващо значение за подобряване на глобалната продоволствена сигурност на фона на войната на Русия и че инициативата трябва да продължи“, се казва в съобщението.

Американският президент също "изрази своите дълбоки съболезнования на президента Ердоган и народа на Турция за актовете на насилие в Истанбул и даде да се разбере, че заставаме зад нашия съюзник в НАТО“, според Държавния департамент.