Руският президент Владимир Путин няма да присъства на среща на лидерите на страните от Групата на 20-те (Г-20) на курортния остров Бали следващата седмица, съобщиха индонезийски и руски официални лица в четвъртък, предава Reuters. Вместо това Москва ще бъде представлявана от руския външен министър Сергей Лавров.

Руският президент е готов да се присъедини виртуално към една от срещите на срещата на върха, каза Джоди Махарди, говорител на индонезийския координиращ министър по морските и инвестиционните въпроси.

Като домакин на Г-20 Индонезия устоя на натиска от западните страни и Украйна да оттегли поканата си към Путин от срещата на върха и да изключи Русия от групата заради войната в Украйна, заявявайки, че няма правомощия да направи това без консенсус между членовете.

Говорител на руското посолство в Индонезия потвърди, че Путин няма да присъства на срещата, но не даде допълнителни обяснения.

Индонезийският президент Джоко Видодо се опитваше да посредничи в геополитическите търкания между силите в Г-20. Срещите тази година включваха напускания и заплахи за бойкот, предизвикани от напрежението около инвазията, която Русия нарича "специална операция“.

"(Президентът) се опита да гарантира, че всички ще се охладят и това изглежда се случва сега“, каза министърът-координатор по морските и инвестиционните въпроси Лухут Панджаитан пред местните медии в Бали.

Президентът, който е широко известен като Джокови, в скорошно интервю за Financial Times каза, че Русия е добре дошла на срещата на върха, която според него ще бъде засенчена от "много тревожно" нарастване на международното напрежение.

"Г-20 не е предназначен да бъде политически форум. Той е предназначен да бъде за икономика и развитие", заяви Видодо.

Индонезия също покани украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че няма да участва, ако Путин го направи, и се очаква да се присъедини виртуално.

Редица други световни лидери трябва да присъстват на срещата на върха, която започва на 15 ноември, включително президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин.