Пекин възнамерява да работи с Москва и други съмишленици за развитието на многополюсен свят. Това заяви във вторник китайският външен министър Ван И на среща с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на срещата на Г-20 в Бали, предава ТАСС.

"Китай е готов да работи с Русия и [други] близки страни за решително насърчаване на развитието на многополюсен свят, твърдо да подкрепя демократизацията на международните отношения и да защитава международната система, основана на ООН“, цитира уебсайтът на китайското външно министерство думите на министъра.

Ръководителят на ведомството отбеляза още, че Пекин приветства връщането на Русия към сделката за транспортиране на зърно през Черно море. "Радваме се, че Русия даде сигнал за диалог и се съгласи да възобнови изпълнението на споразумението за транспортиране на зърно през Черно море“, заяви Ван И.

Ван И също така увери, че Пекин ще продължи да се придържа към обективна и справедлива позиция относно конфликта в Украйна. В съобщението, публикувано от китайското външно министерство, се казва, че министрите са обменили мнения по украинския въпрос. "Китай ще продължи да заема обективна и справедлива позиция и ще играе конструктивна роля в улесняването на мирните преговори", цитира думите на министъра уебсайтът на министерството.

Както отбеляза дипломатът, смята позицията на Русия за недопустимост на ядрена война за разумна и отговорна. "Китай обърна внимание на факта, че Русия наскоро потвърди одобрената си позиция, че ядрената война е невъзможна и неприемлива, това е рационалната и отговорна позиция на Русия“, заяви Ван И.