Обединеното кралство и ЕС ще бойкотират изказванията на руската делегация на срещата на върха на Г-20 в Индонезия следващата седмица, съобщава британският вестник The Daily Telegraph, като пояснява, че по този начин Лондон и Брюксел ще се опитат да изолират Москва на предстоящия форум.

"Обединеното кралство като цяло не е заинтересовано да координира външната политика с Европейския съюз, но по този въпрос имаме една и съща цел“, цитира изданието изявление на представител на Европейската външна служба. The Daily Telegraph отбелязва, че в хода на срещата в Бали Обединеното кралство и ЕС ще призоват Руската федерация за деескалация на конфликта в Украйна.

В същото време ЕС ще даде да се разбере, че преговорите за мирно уреждане трябва да се проведат при условия, приемливи за Киев. Европейските столици смятат, че всеки призив за деескалация срещу Руската федерация може да не бъде отразен в заключителната декларация на срещата на върха поради позицията на Москва и Пекин. Представител на ЕС определи руско-китайското сътрудничество като "безгранично приятелство".

Срещата на Г-20 ще се проведе на 15-16 ноември в Бали. Русия ще бъде представена на нея от министъра на външните работи Сергей Лавров, който ще оглави делегацията на Москва.