Китайският президент Си Дзинпин възнамерява да участва в срещите на върха на Групата на двадесетте (Г-20) и Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). Това се казва в изявление, публикувано в петък от говорителя на китайското външно министерство Хуа Чунин, предава ТАСС.

Както следва от съобщението, Си Дзинпин ще посети индонезийския остров Бали от 14 до 17 ноември, за да присъства на срещата на Г-20, а от 17 до 19 ноември ще посети Тайланд, където ще участва в среща на лидерите на АТИС .

Китайският президент планира да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън и президента на Франция Еманюел Макрон в кулоарите на Г-20 и АТИС.

"В кулоарите на [срещите на върха] Си Дзинпин ще проведе двустранни срещи с френския президент Еманюел Макрон, президента на САЩ Джо Байдън, президента на Сенегал Маки Салем, президента на Аржентина Алберто Фернандес и други лидери“, каза говорител на китайското външно министерство в изявление.

Китай по време на срещата между Си Дзинпин и Байдън в Бали ще се стреми към нормализиране на отношенията със Съединените щати, каза говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян. "На първо място, ние ще се стремим да гарантираме нормализиране на китайско-американските отношения“, каза той на брифинг, отговаряйки на въпрос на западен журналист какво очаква Пекин от предстоящата среща на лидерите на двете страни.

Говорителят  уточни, че Пекин възнамерява да поддържа отношения с Вашингтон изключително "на равноправна и взаимноизгодна основа, на принципите на взаимното уважение“. "Ще защитим нашия суверенитет, държавна сигурност и национални интереси“, подчерта той.

"Стабилното развитие на китайско-американските отношения е в интерес и на двете страни и всички страни от световната общност са заинтересовани от това“, обобщи официалният представител на МВнР.

Както Белият дом съобщи в четвъртък, Байдън и Си Дзинпин ще се срещнат на 14 ноември в Бали в кулоарите на срещата на Г-20. Срещата на върха на Г-20 ще се проведе на 15-16 ноември, срещата на върха на АТИС - на 16-19 ноември.