Хърватия и Литва искат таван на газа на едро, Словения се застъпва за таван само на втечнения газ, а Финландия и Словакия не са съгласни с преките субсидии, отбелязва Euractiv, коментирайки възможните сценарии за преодоляване на енергийната криза в ЕС.

Германия - най-голямата икономика в блока и основният противник на ограничаването на цените на газа - заяви, че вместо това трябва да се върви към съвместни покупки, намаляване на потреблението и увеличаване на доставките.

Длъжностни лица от тези страни изразиха своите виждания при пристигането си за разговорите между министрите на ЕС в Люксембург, за да подготвят почвата за срещата на върха на техните национални лидери в четвъртък и петък, в чийто дневен ред доминира енергийната криза.

Преди срещата на върха изпълнителният орган на ЕС - Европейската комисия, предложи отделно във вторник друг набор от мерки за ограничаване на високите цени на енергията. Те обаче не включват незабавно ограничаване на цените на природния газ - нещо, което раздели блока.

Хърватският и литовският министър подкрепиха въвеждането на таван на цените на едро на природния газ, като Хърватия изтъкна и необходимостта от съвместни покупки на природен газ от 27-те държави - членки на ЕС. Словения обаче избра таван на цените само на втечнения газ.

"Словения ще се застъпи за въвеждането на т.нар. динамичен ценови таван за втечнения газ възможно най-скоро, ако е възможно - още сега", заяви държавният секретар на страната в Министерството на външните работи Марко Щуцин.

Неговият словашки колега Андрей Станчик поиска по-дългосрочна пазарна реформа, която да отдели цената на електроенергията, произведена от газ, от тази, произведена от различни ресурси, както и поиска директни субсидии от ЕС за потребителите и предприятията.

"Нуждаем се от много бързи и ефективни решения за субсидиране на цените за гражданите и предприятията, включително от неизползваните кохезионни фондове", заяви той пред журналисти при пристигането си на срещата в Люксембург.

Тити Тупурайнен, министър по въпросите на ЕС на Финландия - страна, която по принцип е скептично настроена към пазарните интервенции - заяви, че Хелзинки вече е готов за "временно" ограничаване на цените на газа. Но  Финландия е против подаянията за потребителите.

"Вместо да субсидираме отделни домакинства, по-скоро трябва да стимулираме инвестициите в зелена енергия", каза министърът и добави, че това ще ограничи и зависимостта на Европа от енергийни доставчици като Русия.

Германският министър по въпросите на ЕС Анна Луерман подчерта необходимостта от съвместни покупки на газ, както и от намаляване на потреблението и разнообразяване на структурата на доставките чрез добавяне на повече възобновяеми източници и различни доставчици.

"Важно е националните и европейските мерки да работят ръка за ръка", каза Луерман, без изобщо да споменава таван.