Пожарът в германския град Золинген в провинция Северен Рейн-Вестфалия, отнел живота на четирима души от български произход, е предизвикан умишлено. Прокуратурата на Вупертал разследва опит за убийство, съобщава телевизионният канал ARD.

При пожара от понеделник загинаха баща, майка и две деца от български произход, а девет души бяха настанени в болница с различна степен на наранявания, припомня медията. Няколко дни след трагедията Прокуратурата представи нови разкрития.

Според властите няма данни за "ксенофобски мотив“ на палежа. Пожарът е избухнал на стълбището на старата сграда. В рамките на пет минути огънят е щял да се разпространи на покрива. 

Прокурорът Хериберт Кауне-Гебхард добави, че на дървеното стълбище са открити "ясни останки от възпламенител“. Поради това трябва да се приеме, че палежът е "умишлено организиран“. Ето защо властите сега разследват убийство и опит за убийство.

Когато пожарникарите пристигнали на мястото на инцидента, стълбището на сградата вече било напълно обхванато от пламъци и живущите не са могли да се евакуират по него. Съобщава се, че някои от обитателите са скочили от прозорците в опит да се спасят.