Швеция премахна въведените през 2019 г. ограничения за износ на военно оборудване за Турция, предава Anadolu Agency, като се позовава на съобщение, публикувано на официалната интернет странаица Инспектората за контрол на износа на стратегически продукти (ISP).

Докладът за третото тримесечие показва, че ISP е възобновил издаването на лицензи на шведски компании, които им позволяват да изнасят в Турция електронно оборудване, софтуер и технологии, специално предназначени за военна употреба.

От ISP поясняват, че кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО прави "значително по-тежки“ основанията за износ на оръжие за страните, които са членки на Алианса. "С оглед на променените обстоятелства в областта на политиката за отбрана и сигурност ISP, след обща оценка, реши да издаде лицензи за последващи доставки на продукти на шведската отбранителна промишленост в Турция“, се казва в документа.

Швеция и Финландия решиха през 2019 г. да наложат ограничения върху износа на военно оборудване за Турция поради трансграничните операции в Северна Сирия, които турските въоръжени сили провеждат срещу Работническата партия на Кюрдистан (ПКК). Премахването на тези ограничения беше едно от условията, поставени от Анкара за присъединяването на двете северни държави в Алианса.

На 18 май Швеция и Финландия подадоха молба за членство в НАТО. Те трябваше да получат покана на срещата на върха на алианса в Мадрид, но ветото на Турция блокира процеса. В резултат на това на 28 юни в Мадрид се проведоха преговори между турския президент Тайип Тайип Ердоган, финландския президент Саули Нинистьо, шведския премиер Магдалена Андерсон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ги инициира. Беше подписан меморандум, който позволява на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО и взема предвид опасенията на Анкара относно доставките на оръжия и борбата с тероризма.