Германският канцлер Олаф Шолц призова Китай да не изпраща оръжия на Русия и поиска от Пекин да упражни натиск върху Москва да изтегли своите сили, съобщава Reuters.

В реч пред германския парламент Шолц подчерта, че е разочароващо, че Пекин се е въздържал да осъди руската инвазия, въпреки че приветства усилията му за ядрена деескалация.

Китай отрече каквото и да е намерение да въоръжава Русия и един от неговите висши дипломати заяви, че "изпращането на оръжия няма да донесе мир", а ще налее "масло в огъня".

Според Шолц международният отговор на войната в Украйна подчертава глобалните разделения, тъй като Китай и Индия се въздържаха да осъдят руската инвазия или да се присъединят към Запада в налагането на санкции.

Разногласията също се проявиха и в поредица от срещи на Г-20 в Индия, които преминаха в спорове за войната. Германия заяви, че планира да противодейства на руската "пропаганда", докато Русия обвини западните страни, че са превърнали събитието във "фарс".

САЩ проучват близките си съюзници за възможността да наложат нови санкции на Китай, ако Пекин предостави военна подкрепа на Русия за нейната война в Украйна.

"Моето послание към Пекин е ясно: използвайте влиянието си в Москва, за да настоявате за изтеглянето на руските войски и не доставяйте никакви оръжия на агресора Русия", подчерта Шолц.

Консултациите на САЩ относно санкциите, които все още са в предварителен етап, имат за цел да привлекат подкрепа от редица страни, особено тези от Г-7, за да координират подкрепата за всякакви възможни ограничения.

Не стана ясно какви конкретни санкции ще предложи Вашингтон.

Ролята на Китай във войната между Русия и Украйна се очаква да бъде сред обсъжданите теми, когато президентът на САЩ Джо Байдън се срещне с Шолц в Белия дом в петък.

КНР издаде документ от 12 точки, призоваващ за цялостно прекратяване на огъня, който бе посрещнат със скептицизъм от Запада. Въпреки че приветства позицията на Пекин относно деескалация, Шолц отбеляза, че "с право може да се очаква Китай да обсъди своите идеи с основните заинтересовани страни – с украинците и с президента им Володимир Зеленски“.

Зеленски изрази желание да се срещне с китайския президент Си Дзинпин, но не е ясно дали такава среща ще се състои.

Докато войната навлиза в своята втора година без признаци за скорошен край, Шолц също така предложи бегла представа как Западът може да види бъдещия мир.

Той заяви, че Германия води преговори със съюзниците за даване на гаранции за сигурност на Украйна, но не сподели каква форма могат да приемат те и добави, че ще работят само ако Украйна спечели във войната.

Руската инвазия подтикна Германия да увеличи разходите за отбрана и да модернизира армията си. Шолц обеща да помогне на германската отбранителна индустрия с дългосрочни договори и първоначални плащания, за да ускори производството.

Германският канцлер подчерта, че "не може и няма да има мирно споразумение през главите на украинския народ", защото, добави той, "човек не постига мир, когато вика "никога повече война“ тук, в Берлин, и в същото време изисква всички доставки на оръжие да бъдат спрени".