Съвместни патрули на американски военен персонал и кюрдски бойци са се провели в неделя по магистралата и в селища в Северна Сирия. Това съобщи телевизионният канал Rudaw, излъчващ от Ербил, позовавайки се на очевидци.

Според тях четири американски бронирани машини са напуснали базата в Румейлан, придружени от кюрдските "Сирийски демократични сили" (СДС). Друг патрул е забелязан близо до границата с Ирак.

Съвместните патрули бяха прекратени преди няколко дни поради заплахата от нахлуване на турски войски в кюрдските райони в провинциите Алепо, Ракка и Хасака. На 26 ноември командирът на СДС Мазлум Абди обяви "временно прекратяване на антитерористичните операции на фона на агресивни приготовления от страна на Анкара". Според него кюрдските отряди "сега са мобилизирани за отблъскване на турските атаки“.

В Сирия от 2015 г. има около 900 американски войници, разположени в девет бази. Американски инструктори и европейски колеги от западната коалиция обучават кюрдски бойци и заедно с тях извършват нападения срещу укриващите се в пустинята терористи от групировката "Ислямска държава".

На 1 декември конвой от 240 камиона премина през контролно-пропускателния пункт Ал-Уалид до сирийска територия от Ирак, до селището Тел Бейдар, където са разположени военнослужещи на западната коалиция, артилерийски оръдия, тежки картечници, боеприпаси и различни видове оборудване, както и резервоари за бензин.

Командването на САЩ и западната коалиция в своето изявление обясни, че трансферът на оръжия и боеприпаси е свързан с необходимостта от укрепване на специалните части, които се борят срещу активизиралите се в Сирия групировки на ИД.