Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е поставила на Турция условията за продажба на изтребители F-16. Става дума за одобрението на Анкара на молбите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО. Това заяви заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд по време на изслушване в Конгреса, излъчено на платформата C-SPAN.

"Точно това казахме на нашите турски съюзници. Конгресът вероятно ще се отнесе много по-благосклонно към продажбата на F-16 на Анкара, след като Турция ратифицира документите за влизане на Финландия и Швеция в НАТО", разкри Нуланд.

Наскоро турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Швеция не трябва повече да чака подкрепа за кандидатурата си в НАТО от страната след скандалните действия в Стокхолм.

В събота, 21 януари, в центъра на Стокхолм се проведе митинг срещу присъединяването на Швеция към НАТО. Датският крайнодесен политик Расмус Палудан, който оглавява антиислямската партия Stram Kurs, изгори Коран пред турското посолство в Стокхолм. Протестът беше разрешен от шведските власти, които бяха запознати с намеренията му.

В същото време шведският премиер Улф Кристерсон осъди действията на протестиращите в Стокхолм. Той се извини на мюсюлманите за изгарянето на Корана.

"Свободата на словото е основна част от демокрацията. Но това, което е законно, не е непременно приемливо. Изгарянето на книги, които за мнозина са свещени, е акт на дълбоко неуважение. Искам да изразя своите съболезнования на всички мюсюлмани, обидени от случилото се днес в Стокхолм“, написа политикът в Twitter.

По-рано беше съобщено, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън очаква да получи одобрение от Конгреса за продажбата на нови изтребители F-16 на Турция на стойност 20 милиарда долара.

По-късно администрацията на САЩ изпрати искане до Конгреса за продажба на изтребители-бомбардировачи F-16 на Турция.