Темата за преразглеждане на държавните граници става все по-остра за ръководството на Полша в контекста на украинската криза. Това се казва в изявление на ръководителя на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) Сергей Наришкин, разпространено в понеделник, предава ТАСС.

"Според информация, получена от СВР, за полското ръководство в условията на украинската криза темата за геополитическото преразпределение, включително преразглеждането на държавните граници, става все по-остра“, се казва в изявлението.

В него се твърди, че антигерманските настроения в Полша са отразени в полското военно планиране заедно със стремежите за завземане на западните територии на Украйна. "Наред с агресивните стремежи към западните региони на Украйна, във Варшава се засилват антигерманските настроения и опасенията от възможните реваншистки претенции на Берлин по отношение на бившите германски територии, отстъпени на Полша след Втората световна война. "Подозрителността“ към ФРГ вече е отразена в полското военно планиране“, се отбелязва в изявлението. СВР подчертава, че всъщност днешна Полша се превръща в държавата от времето на Юзеф Пилсудски, когато Варшава беше в конфликт с всичките си съседи и копнееше за териториално разширение. "В навечерието на Втората световна война Чърчил уместно нарече тази Полша "хиената на Европа“, казват Службата за външно разузнаване.

Руското разузнаване припомня, че Генералният щаб на полските въоръжени сили в края на март организира ученията "Даглезия“ за отработване на действия в случай на военно нападение от запад. Според техния сценарий врагът - държава, разположена на запад от Полша, разчитаща на националната диаспора, живееща в Западнопоморското воеводство (имайки предвид етнически германци), извършва "военна агресия". Според плана на маневрите се подготвя настъпление за превземане на град Шчечин и пристанището му, както и летището Шчечин-Голеньов. Според замисъла на ученията "войските на агресора" извършват разузнаване със сила, а на отбраняваната територия действат диверсионно-разузнавателни групи и клетки от радикално настроени представители на националното малцинство. Очакват се ракетно-артилерийски и въздушни удари. Отбраната се осъществява от силите на три бригади от Въоръжените сили на Полша в района на селата Тъново и Паргово, чиято задача е да удържат настъплението на противника.