"Набор от изявления с пасажи с антируски и антикитайски характер е резултатът от срещата на "Групата на седемте" (Г-7) в Хирошима, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Руското министерство отбеляза, че в "същото време страните-членки на асоциацията не се колебаят да флиртуват" с незападни държави, за да не им позволят да развиват връзки с Русия и Китай.

"В Хирошима, Япония, завърши срещата на върха на т. нар. "Група от седемте". Нейният основен резултат е набор от изявления, пълни с омразни пасажи от антируски, както и от антикитайски характер. <...> Страните от Г-7 не се колебаят да флиртуват с незападни държави, за да ги привлекат на своя страна, за да не позволят развитието на връзки с Русия и Китай“, се посочва в изявление на дипломатическата мисия.

"Прави се всичко, за да се политизира дейността на многостранните формати, особено на по-представителния и наистина водещ форум за глобално икономическо сътрудничество – "Групата на двайсетте". Опитите на страните от Г-7 да се представят като защитници на правото и справедливостта в международните дела е подигравка с историята и здравия разум <...> В същото време е очевидно, че "Групата на седемте" е основният фактор за изостряне на глобалните проблеми.Тя не може да отразява интересите на други центрове за развитие, в частност държавите от Азиатско-тихоокеанския регион, Южна Азия, Близкия изток, Африка, Латинска Америка", се посочва още в изявлението на Министерството на външните работи на Руската федерация.

От ведомството са добавили: "Срещата на Г-7 показа, че асоциацията необратимо е деградирала и под ръководството на англосаксонците се е превърнала в инкубатор на разрушителни инициативи в света. "Групата на седемте" някога е била асоциация, чиито членове координират позиции по различни въпроси от световния дневен ред. Но сега тя необратимо е деградирала", отбелязват от министерството. "Превърна се в инкубатор, където под ръководството на англосаксонците зреят деструктивни инициативи, които подкопават световната стабилност. След това се налагат на проамерикански екстри от страните на НАТО, ЕС и други сателити на Вашингтон“.

Руското министерство заявява, че "участието на президента на Украйна Володимир Зеленски в срещата на Г-7 окончателно я превърна в пропагандно шоу, а резултатите от срещата потвърждават, че смисълът на съществуването на асоциацията е да води хибридна война с Руската федерация. Г-7 са буквално обсебени от всеобхватна конфронтация с Русия. С усилията на Съединените щати те поеха функциите на щаб за планиране на санкционни мерки и други елементи на хибридна война срещу страната ни, включително определяне на мащаба и времето на западните военни доставки за режима в Киев. Това е смисълът на съществуването на сдружението днес. Резултатите от срещата на върха потвърждават това", заявяват от руското външно министерство.

"Упорити в демонстрирането на намерението си да нанесат "стратегическо поражение" на Русия,

Еврограндовете загубиха автономията си

Вашингтон със съдействието на Лондон не само прилага деструктивна програма по линията на Г-7 отвън, "но и принуждава съюзниците си да се солидаризират с решения, които са в ущърб на тях. Съединените щати, продължаява външното министерство, "не само принуждават да увеличат вече значителните военни разходи в името на изпомпването на оръжия в режима в Киев, но и прехвърлят тежестта на отговорността за издръжката на бежанците върху държавите от ЕС, поставяйки ги на американската "газова игла“, провеждайки открито протекционистка политика, насочена към превръщането на партньорите от Г-7 в индустриален и суровинен придатък във високотехнологичната сфера. Така наречените еврограндове напълно загубиха автономията си и признаха превъзходството на англосаксонците, като им прехвърлиха контрола над Групата на седемте".

"Освен това механизмът за колективен санкционен натиск, създаден от Г-7, стана причина за глобалната продоволствена и енергийна криза", заявява руското външно министерство. 

Те също така подчертават, че "решението за въвеждане на тавани на цените срещу руски офшорни доставки на петрол и петролни продукти за трети страни подкопава основите на пазарното функциониране на световната икономика и най-нуждаещите се страни страдат от бариерите, издигнати от страните от Г-7 на доставка на руски хранителни продукти. А "седемте“ експериментират с енергиен преход и въвеждане на "зелени технологии. Не позволяват, поради своята ненадеждност, да се формира стабилен енергиен баланс“.

Циничният избор на Хирошима

От ведомството обърнаха внимание на "циничния и богохулен избор на Хирошима за място на срещата на върха". "Токио и Вашингтон упорито отказват да признаят своята отговорност, както за разгръщането на агресивна война в Далечния изток, така и за варварските атомни бомбардировки над японски градове, които не са се дължали на военна необходимост и са били изискани от американците за тестване на ядрени оръжия“, съобщиха от външното министерство. Министерството също така посочва, че в "навечерието на срещата на Г-7 администрацията на САЩ по обичайния си арогантен начин е заявила, че Байдън не възнамерява да се извини за подобни действия".

Собствена идеология на "седемте"

Руското министерство нарече лицемерни оплакванията на страните от Г-7 за необходимостта от борба с "митичната руска ядрена заплаха“. "Аргументите на ръководството на САЩ за "лидерство" в областта на контрола и неразпространението на оръжията изглеждат лицемерни. Както и оплакванията на Седморката за необходимостта от борба с митичната руска ядрена заплаха. Многократно сме отбелязвали с основание от къде заплахата наистина идва. Това не е Москва, а Вашингтон, Лондон и други столици на колективния Запад", се посочва в изявлението.

От МВнР допълват, че "правилата, за които се застъпва асоциацията, обслужват единствено собствените им интереси, а независимата политика на трети страни се възприема от тях като заплаха, срещу това се използват мерки за икономическа принуда и информационна агресия". В същото време, в изявлението се посочва, че "бизнесът на страните от Г-7 продължава хищно да изпомпва ресурсите на глобалния Изток и Юг".

"Всяка от страните от Г-7 се гордее с репутацията си за защита на демократичните ценности. В същото време всъщност нито един член на този клуб не може да се похвали с чиста репутация по отношение на зачитането на международните права и свободи. (Управлението) на всички тези държави е свързано с потисничество и нарушаване на правата на другите“, заявяват от дипломатическата мисия.

"Членовете на Г-7 всъщност трябва да дадат пример за демокрация, вместо да настройват контролираните медии и НПО (неправителствени организации) срещу непокорните правителства. Виждаме как те "човешки“ решават проблема с миграцията и "умиротворяват“ социалните вълнения в Европа или с опозицията в Съединените щати. В продължение на много години Западът покровителства нацисткия режим в Киев, затваряйки си очите за всички ужаси, които прави. Многократно сме задавали въпроса как това се връзва с европейските идеали за хуманизъм и демократични ценности? Няма отговор от Запада", заключава руското външно министерство, изразявайки убеждението, че по-голямата част от световната общност споделя възгледите на Москва за Г-7.