Президентът на САЩ Джо Байдън е дал пресконференция в края на срещата на Г-7 в Хирошима, Япония и е заявил: "Путин няма да наруши нашата решителност, предава Sky News. 

Той е заявил: "имахме няколко натоварени дни тук в Хирошима“. 

При посещение на мемориал на жертвите на атомните бомбардировки, Байдън е заявил, че това е "силно напомняне за опустошителната реалност на ядрената война“, добавяйки, че споделя мнението на Г-7 "отговорността никога да не спираме усилията си за изграждане на мир“.

Байдън е заявил, че лидерите от Г-7 са се съгласили, че не търсят "отделяне от Китай“, а се стремят да "разнообразят отношенията си с Китай“.

Говорейки за войната в Украйна, той е заявил: "Най-накрая към нас в Хирошима се присъедини президентът Зеленски и Г-7 потвърдиха нашия споделен и непоколебим, позволете ми да го кажа отново, нашия споделен и непоколебим ангажимент да застанем до смелите хора на Украйна, докато те да се защитят срещу бруталната агресивна война на Русия и извършените военни престъпления."

Той е добавил, че заедно със своите страни партньори Г-7 "повтаря необходимостта от справедлив мир, който зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна, и двата основни принципа на Хартата на ООН“.

Байдън е допълнил: "Путин няма да наруши нашата решителност. Русия започна войната и Русия може да я прекрати днес, като изтегли войските си от международно признатите граници на Украйна и прекрати нападението дотогава".

"Способността на Украйна да се защитава е от съществено значение, за да можем да сложим край на тази война за постоянно и чрез дипломация.

"Г-7 ще продължи да предоставя хуманитарна помощ и помощ за сигурност на Украйна, така че тя да може да бъде силна, докато има нужда“. 

"И днес Съединените щати обявиха последния ни транш от артилерия, боеприпаси, противотанкови оръжия и мостово оборудване, за да помогнат на Украйна да успее на бойното поле", е припомнил Байдън.

Той е заявил, че по време на личната си среща с Володимир Зеленски той му е споделил, че САЩ ще започнат да обучават украински пилоти на изтребители от четвърто поколение, включително изтребители F-16, за укрепване на военновъздушните сили на Украйна като част от дългосрочен ангажимент към способността на Украйна да се защитава.

"Последните няколко дни още веднъж подчертаха колко важно е глобалното лидерство на Америка. Нахално нещо за американския президент да каже. Но мисля, че ще разберете, ако попитате някой от моите колеги, това е вярно. Сигурността и просперитетът на американския народ се увеличават значително, като работим съвместно с нашите най-близки съюзници и партньори за изграждане на бъдеще с по-голяма икономическа сила и устойчивост в свят, който е по-мирен и стабилен", е заявил американският президент.

По-рано САЩ упълномощиха западните съюзници да дадат изтребители F-16 на Украйна и одобриха обучението на украински пилоти да управляват бойните самолети. Ходът на Байдън е приветстван от Обединеното кралство, Холандия, Белгия и Дания.