Лидерите на "Голямата седморка" (Г-7) обявиха, че са предоставили на Украйна необходимата бюджетна подкрепа за тази година и в началото на 2024 г. Те потвърдиха ангажимента си да предоставят финансова и военна подкрепа на Украйна в борбата й срещу Русия. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на Reuters.

"Днес ние предприемаме нови стъпки, за да гарантираме, че незаконната агресия на Русия срещу суверенната държава Украйна ще се провали и да подкрепим украинския народ в стремежа му към справедлив свят, основан на зачитане на международното право“, се казва в изявление на лидерите на Г-7 на срещата на върха в Япония град Хирошима.

Членовете на Г-7 са заявили, че работят с други страни, за да избегнат потока на техните стоки и технологии към Русия през трети страни и въпросът стана по-сериозен проблем за членовете, включително Европа.

Членовете на "Голямата седморка" възнамеряват да спрат всяко заобикаляне на санкциите, което може да увеличи доходите на Русия.

Лидерите на Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада) се срещат в японския град Хирошима. Фокусът на срещата е войната на Русия срещу Украйна и заплахата от нарастващата международна мощ на Китай.

Трябва да се отбележи, че сред основните въпроси на срещата на Г-7 са затварянето на вратичките за заобикаляне на санкциите срещу Руската федерация и борбата за влияние с Китай.

Както беше съобщено, лидерите на страните от "Голямата седморка " планират да засилят санкциите срещу Русия на срещата на върха в Япония. Мерките ще бъдат насочени към това енергийните и експортните ресурси да не подпомагат военните действия на Москва.