Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна мечтае за мир, след победата във войната. Държавният глава говори по време на пресконференция на срещата на върха на Г-7, съобщи CNN.

Володимир Зеленски заяви: "Аз идвам от страна където войната можеше да остави само сянка върху камъните на историята, но не и срам", допълват от Sky News.

"Нашият героичен народ обръща историята, за да можем да превърнем самата война в сянка". 

"Вярвам, че войната няма място в света. Все пак човечеството е изминало много дълъг път и е загубило много животи, участващи в кървави конфронтации. Украйна е в разгара на война на унищожение, тъй като нашествениците са дошли на нашата земя и искат не само да ни завладеят. Ако не бяхме толкова смели, руският геноцид срещу нас можеше да успее". 

"Сянката би била само на Украйна и на целия народ, само сянка от малко разум. Украинците са безкрайно смели и безкрайно свободолюбиви. Въпреки че враговете използват неядрени оръжия, руините на нашите градове, които са изгорени до основи, руските бомби и артилерия са подобни на това, което току-що видях тук.“

Зеленски каза, че е в Хирошима, "за да може светът да чуе украинския призив за единство оттук“. 

"Русия потъпка всичко цивилизовано“.

Украинският президент, заяви, че това, което е видял в Хирошима, Япония, е подобно на "руините на (украинските) градове, които са били изгорени до основи от руски бомби и артилерия“, цитира CNN.

Говорейки по време на пресконференцията, той подчерта, че Хирошима вече е възстановен град и украинците "мечтаят да възстановят всички наши градове, които сега са в руини и всяко село, където не е останала нито една къща непокътнатната след руските удари“.

"Ние мечтаем да върнем нашите територии, така както си върнахме нашите северни територии, които бяха окупирани от Русия. Трябва да си върнем нашите източни и южни територии на Украйна". 

"Ние мечтаем да върнем нашите хора, които сега са в руски плен. Това са военнопленници и цивилни, депортирани възрастни, а също и отвлечени деца. Мечтаем за победа, мечтаем за мир след нашата победа“, заяви Зеленски.

Медията обобщава, че преговорите на Г-7 кулминираха с поредица от драматични, лични призиви от страна на Володимир Зеленски, докато той притискаше лидерите, събрани в Япония, да останат единни срещу руската агресия.

Решението на Зеленски да пропътува огромно разстовние, за да предаде лично молбите си към големите индустриални демокрации в света, подчерта както единството, така и несигурността, в която се намират лидерите през четиринадесетте месеца, откакто започна  непровокираната инвазия на Русия  в Украйна.