Богатите държави от Групата на седемте (Г-7) сигнализираха на Русия за готовността си да подкрепят Украйна в дългосрочен план, като същевременно дадоха шанс на президента Володимир Зеленски да спечели страни като Бразилия и Индия на последния ден от среща на върха в Япония, пише Reuters.

Недоверието към Китай като търговски партньор и решимостта да се помогне на Украйна да отблъсне инвазията на Русия са ключовите послания, изпратени от водещите световни демокрации на срещата в град Хирошима.

Но дори когато лидерите на Г-7 започнаха да приключват тридневната си среща в неделя, Русия заяви, че най-накрая е превзела опустошения източен украински град Бахмут след продължила месеци обсада, която отбеляза най-кръвопролитната битка на войната.

Лидерите на страните от Г-7: Съединените щати, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада, обсъдиха как да отговорят, докато конфликтът, започнал през февруари миналата година, продължава.

Потенциални съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти на произведени в САЩ бойни самолети F-16 са послание към Русия, че не трябва да очаква да успее в нахлуването си чрез удължаване на конфликта, заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Украйна не е получила обещания за доставка на самолетите, но президентът Джо Байдън и висши американски служители заявиха, че Вашингтон подкрепя съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти на F-16.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви, че срещата на върха е била възможност да се убедят големите държави като Индия и Бразилия да се отдръпнат от пасивността и да подкрепят Украйна.

Макрон направи коментара пред репортери ден, след като нарече изненадващото посещение на Зеленски на срещата на върха "промяна на играта“.

Малко след като Зеленски пристигна в Япония, Русия спечели победа в Бахмут. Часове преди твърденията на Москва Украйна отхвърли твърдението на руския командир на наемниците Евгений Пригожин, че неговите бойци от "Вагнер" са завършили превземането на града.

НЯМА "ЗАМРАЗЕН КОНФЛИКТ“ В УКРАЙНА

По време на първия ден от срещата на върха, в допълнение към одобрението на Байдън за обучение на F-16, Г-7 обяви нови санкции срещу Русия.

Байдън планира да дадае пакет от военна помощ от 375 милиона долара ( 677.16 милиона лева) за Украйна и в Япония, според американски служител. 

Служителят, пожелал анонимност, е заявил пред медията, че пакетът ще включва артилерия, боеприпаси и ракетни установки HIMARS.

Зеленски настоя страните да отидат по-далеч както по отношение на икономическите, така и на военните мерки.

Шолц заяви, че докато непосредственият приоритет е подкрепата за отбраната на Украйна, трябва да се установят гаранции за сигурността на Украйна, след като войната приключи.

Германският канцлер заяви, че е важно Зеленски да се срещне с лидерите на Глобалния Юг - термин, обхващащ нововъзникващи големи икономики като Бразилия, Индия и Индонезия - за да предаде посланието, че всякакви предложения за мирни преговори не могат да бъдат с цел създаване на " замразен конфликт“ и трябва да включва изтеглянето на руските войски.

Тъй като 15-месечната инвазия на Москва се проточи, няколко анализатори и дипломати изказаха идеята, че тя може да се превърне в "замразен конфликт" като Корейския полуостров. Северна и Южна Корея остават технически във война, тъй като техният конфликт от 1950-53 г. е приключил с примирие, а не с мирен договор.

Макрон засегна подобна тема, като заяви: "Мирът не трябва да превръща Украйна в "замразен конфликт", защото това би довело до война в бъдеще. Той трябва да разреши проблема."

"НЕ ТРЯБВА ДА Е НАИВЕН“ ЗА КИТАЙ

Байдън трябва да се срещне с лидерите на Япония и Южна Корея в неделя, за да обсъдят военната оперативна съвместимост и икономическата принуда, на която са изправени заради Китай, заяви американски служител.

Ден по-рано лидерите на Г-7 очертават споделен подход към Китай, като се стремят да "намалят риска, а не да отделят“ икономическия ангажимент със страна, смятана за "фабриката на света".

Лидерите заявиха, че сътрудничеството с Китай е необходимо предвид ролята му в международната общност и тежестта му като втората по големина икономика в света, както и области от общ интерес като климата и усилията за опазването му.

Но те казаха, че ще предприемат стъпки за защита на чувствителната технология, която може да застраши националната сигурност, без ненужно ограничаване на търговията и инвестициите.

"Не трябва да бъдем наивни. Знаем къде трябва да се ангажираме с Китай", заяви Макрон, цитирайки биоразнообразието, климата и изкуствения интелект.

"Но ние трябва да запазим интересите и да имаме предвид елементи на реципрочност и да защитим веригите за стойност. Не искаме ескалация... но по ключови въпроси трябва да се защитим.“

Шолц заяви пред телевизионния оператор ZDF в неделя, че Съединените щати, Германия и други богати нации ще се погрижат големите им инвестиции в Китай да продължат, както и веригите за доставки и износа за Китай, но Г-7 изпраща ясен знак, че иска да намали риск.

В изявление Г-7 потвърди значението на мира и стабилността в Тайванския проток, където китайските военни учения предизвикаха опасения относно сигурността на Тайван, демократичния, самоуправляващ се остров, който Китай счита за част от своята територия.

Министерството на външните работи на Китай отправи жалба до Япония, домакина на Г-7, изразявайки твърдо противопоставяне на съвместното изявление на Г-7, заявявайки, че то пренебрегва опасенията на Китай, атакува го и се намесва във вътрешните му работи, включително Тайван.

Докато е в Хирошима, Байдън се намира в задънена улица около тавана на държавния дълг на САЩ , надвиснал над него.

Преди да напусне Япония, той е наредил разговор с републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, знаейки, че неуспехът да се сключи сделка ще предизвика първи фалит и ще доведе до рецесия в Съединените щати, което ще предизвика повече проблеми за световната икономика.