"Всякакви преговори за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна, които идентифицират агресора и жертвата, трябва да бъдат отхвърлени“. Това е заявила председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха на Г-7, цитира РБК-Украйна.

"Всички искаме край на тази война. Украинците искат мир най-вече – но, разбира се, справедлив. Мирните преговори, които идентифицират агресора и жертвата, трябва да бъдат отхвърлени. Трябва да подкрепим усилията на президента Зеленски да получи подкрепа за своята мирна формула", е заявила тя.

Фон дер Лайен е призовала да се предоставят на Украйна инструменти за успешна защита и възстановяване на пълния суверенитет и териториална цялост. Става дума както за военна, така и за финансова подкрепа.

Тя е отбелязала също, че Европейската комисия е предложила закон за производството на боеприпаси, според който отбранителната индустрия на страните-членки на ЕС трябва да увеличи производството на артилерийски снаряди. Освен това фон дер Лайен е отбелязала, че държавите предоставят по-голяма финансова подкрепа за допълнително производство за Украйна.