Обединеното кралство ще започне да обучава украински пилоти на произведените в САЩ изтребители F-16 "това лято“, за да "подкрепи военновъздушните сили на Украйна с това, от което се нуждаят за бъдещето“, е заявил Риши Сунак Хирошима, Япония, цитира CNN.

Британският премиер Риши Сунак е подчертал подкрепата на страната си за отбраната на Украйна срещу Русия, като е заявил, че "сигурността на Украйна е нашата сигурност“.

Сунак е приветствал "много осезаемия напредък в предоставянето на по-нататъшна подкрепа“, постигнат на срещата на Г-7, най-вече подкрепата на президента на САЩ Джо Байдън за "международна коалиция“ от държави за предоставяне на модерни изтребители на Украйна.

"Украйна трябва не само да спечели войната, но и да спечели справедлив и траен мир“, е заявил Сунак.

Той е  похвалил присъствието на Зеленски на срещата в Хирошима като "много силен момент“. Двамата са провели двустранна среща в събота.

"Да видя президента Зеленски да стои рамо до рамо със своите съюзници от Г-7, мисля, че изпраща послание към Русия и света, че сме обединени зад президента Зеленски и неговия народ и ще продължим да го подкрепяме толкова дълго, колкото е необходимо“, е заявил Сунак.