Русия се опитва да блокира достъпа на украинските войски до сателитната интернет услуга Starlink, използвайки за целта "секретно оръжие“, съобщава американският вестник The Washington Post, като се позовава на изтекли документи на Пентагона.

Опитите на Русия да попречи на украинските военни да получат достъп до интернет от Starlink, който американският милиардер Илон Мъск предоставя на Украйна от първите дни на войната, "изглеждат по-напреднали, отколкото се смяташе досега“, пише вестникът, цитирайки таен доклад на американското разузнаване.

Москва продължава да експериментира с програмата "Тобол-1“, която е "предназначена да защитава сателитите на Кремъл, но може да бъде използвана за атака на сателитите, използвани от неговите противници".

Изтеклите документи описват "продължаващия военен оперативен експеримент на Русия за насочване към сателитната комуникационна система Starlink над Украйна с руския Тобол-1“ и идентифицира три места в страната, където са проведени тестовете. "Приблизителният център“ на действията на руснаците е бил близо до Бахмут в Донецката област на Украйна.

От документа не става ясно дали опитите на руснаците са били успешни, но изданието отбелязва, че той все пак потвърждава подозренията на наблюдателите.

Компанията SpaceX, която притежава Starlink, отказа коментар по въпроса, но от редакцията припомнят, че миналата пролет Мъск загатна за опити на Кремъл да атакува сателитите. Тогава той отбеляза, че Starlink е демонстрирала устойчивостта си на опити за "заглушаване и хакване“, но руснаците изглежда са увеличили усилията си.

Пентагонът не е отговорил на искане на изданието за коментар.

"Тези системи представляват важен слой в комуникационната мрежа на Украйна“, подчерта говорителят на Министерството на отбраната на САЩ майор Чарли Диц, добавяйки, че неговият отдел "остава фокусиран върху предоставянето на украинците на сателитната комуникация, от която се нуждаят“.

The Washington Post е потърсил коментар и от руското посолство във Вашингтон, но  журналистите на изданието не са получили отговори на запитванията си.

Остава неясно дали прекъсванията на Starlink, докладвани по-рано в Украйна, са резултат от руски експерименти за заглушаване на сигнала на сателитите.

Според анализаторите Кремъл разполага с общо седем системи, способни да проследяват сателита. Три от тях може да бъдат разположени в Крим, а също и в Калининград, т.е. относително близо до зоната на военните действия.

В резултат на това изданието добавя, че Starlink се оказа жизнено необходим за украинската армия, която разчита на малки преносими терминали за комуникация на бойното поле и предаване на разузнавателни данни. Руските сили успяха да попречат на украинците да използват друго комуникационно оборудване, включително радио и мобилни телефони, но сателитните сигнали са по-трудни за прекъсване.