Съмненията относно далновидността на удържането на унищожения фронтови град Бахмут срещу безмилостните руски атаки нарастват, но украинският президент Володимир Зеленски е категоричен и настоява, че висшите му командири са единни в мнението, че трябва да продължат изтощителната отбрана, която продължава с месеци, пише Politico в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Боевете около Бахмут в източния регион на Донбас драматично ескалираха в края на миналата година, като Зеленски критикува руснаците, че са хвърляли мъже – много от тях затворници, вербувани от наемническата група Вагнер – на почти сигурна смърт във "вълни от месо“. Сега най-кървавата битка на войната, Бахмут предлага картина на конфликт, близък до Първата световна война, с наводнени окопи и лунни пейзажи.

През последните седмици, тъй като украинските сили бяха почти обкръжени, без снаряди и изправени пред нарастващи загуби, имаше засилени спекулации както в Украйна, така и в чужбина, че е дошло времето за оттегляне към друга отбранителна линия - съкращаване, което не трябва да се разглежда масово като голям воененнеуспех, въпреки че Русия ще претендира за символична победа.

В обръщение в сряда вечерта обаче Зеленски обясни, че продължава да настоява на мнението си.

"Имаше ясна позиция на целия генерален щаб: Укрепете този сектор и нанесете максимални възможни щети на окупатора“,заяви  Зеленски във видео обръщение след среща с главнокомандващия на Украйна Валерий Залужний и други висши генерали, за да обсъдят това предизвиква нарастващо безпокойство сред съюзниците на Украйна и привличащо критики от някои западни военни анализатори.

"Всички членове изразиха обща позиция относно по-нататъшното задържане и защита на града“, отсече Зеленски.

Това е вторият път от толкова седмици, в който президентът на Украйна се позовава на подкрепата на своите висши командири. Преди десет дни кабинетът на Зеленски излезе с изявление, в което също се подчертава, че Залужни и Александър Сирски, командир на сухопътните сили на Украйна, са съгласни с решението му да се задържи Бахмут.

Логиката на украинските въоръжени сили е, че Русия търпи непропорционално големи загуби, позволявайки на силите на Киев да отслабят противника, преди украинското контранастъпление, очаквано скоро, през пролетта.

Критиките нарастват сред някои в украинските редици - и сред западните съюзници - относно продължаването на почти деветмесечната битка. Безпокойството първоначално беше приглушено и изразено зад кулисите, но сега излиза наяве.

В социалните медии някои украински войници изразяват огорчение от тежкото си положение, въпреки че казват, че ще изпълнят дълга си и ще изпълнят заповедта. "Бахмут е град от стъкло, тухли и отломки, които пукат под краката като съдбите на хората, воювали тук“, написа в Twitter един от тях.

Лейтенант във Facebook отбеляза: "Има катастрофален недостиг на снаряди“. По думите му, руснаците са били добре вкопани и са били необходими пет до седем изстрела, за да се удари вражеска позиция. Той се оплака от проблеми с оборудването, като каза: "Подобрения – вече са обещани подобрения, защото всеки, който има уста, дава обещания.“ Но той предупреди, че забележките му не трябва да се приемат като молба за отстъпление. "ЩЕ ИЗПЪЛНЯВАМЕ ДЪЛГА СИ ДО КРАЯ, КАКЪВТО И ДА Е ТОЙ!“ – тъжно заключи той.

Ирина Рибакова, пресаташе на 93-та бригада на Украйна, също даде представа за рисковете, пред които са изправени медиците в града. "Онези хора, които пътуват напред-назад до Бахмут по работа, поемат невероятен риск. Всичко е трудно", написа тя в Twitter.

Ключовият стратегически въпрос е дали Зеленски просто проявява инат и дали битката се е превърнала повече в изпитание на волята, отколкото в тактически необходим ангажимент, който ще обезкърви руските сили преди големия контраудар на Украйна.

"Пътувайки по фронта, чувате много мърморене, когато хората не са сигурни дали причината да държат Бахмут е, защото е политически важен“, а не тактически значим, според Майкъл Кофман, американски военен анализатор и директор на Програма за изследване на Русия в Центъра за военноморски анализи.

Кофман, който пътува до Бахмут, за да наблюдава свирепата битка от първа ръка, казва в подкаста на War on the Rocks, че докато битката е донесла дивиденти на украинците преди няколко месеца, позволявайки им да поддържат висок коефициент на убийства, сега има негативни последствия от продължаване на битката.

"Случващото се в битката сега е, че обменният курс е благоприятен за Украйна, но не е толкова благоприятен, колкото беше преди. Жертвите от украинска страна са доста значителни и изискват редовна замяна на значително количество“, отбеляза той.

Украинците признават, че също са понесли значителни загуби при Бахмут, който Русия се приближава все повече да обкръжи. Те обаче твърдят, че руснаците губят седем войници за всеки загубен украински живот, докато военни служители на НАТО определят съотношението на убитите около пет към едно. Но Кофман и други военни анализатори са скептични, като казват, че и двете страни понасят приблизително еднакъв брой жертви.

"Надявам се, че украинското командване наистина, наистина, наистина знае какво прави в Бахмут“, написа в Twitter Илия Пономаренко, репортер по отбраната на Kyiv Independent.

Сменяща се позиция

Миналата седмица Зеленски получи подкрепа за решението си да се защитава Бахмут от пенсионираните американски генерали Дейвид Петреъс и Марк Хертлинг на основание, че битката причинява много по-висок процент руски загуби. "Мисля, че в този момент използването на Бахмут, за да се позволи на руснаците да се набият на него, е правилният курс на действие, предвид изключителните жертви, които руснаците поемат“, отбеляза пенсионираният генерал и бивш директор на ЦРУ Петреъс пред POLITICO.

Но през последните няколко седмици ситуацията се промени, казва Роб Лий, бивш офицер от морската пехота на САЩ и сега в Изследователския институт за външна политика, и коефициентът на убийства вече не е основателна причина да останете ангажирани. "Бахмут вече не е добро място за изтощение на руските сили“, написа той в Twitter. Лий казва, че украинските жертви са се увеличили, откакто руските сили, включително наемници на Вагнер, както и руски въздушнодесантни войски, нахлуха в северната част на града в края на февруари.

Руснаците са решени да запишат победа при Бахмут, който се намира само на 10 километра югозападно от соленодобивния град Соледар, който беше превзет преди два месеца, след като групата Вагнер пожертва хиляди свои необучени бойци и там.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин намекна няколко пъти, че не вижда тактически военни причини да защитава Бахмут, като заяви открито, че източноукраинският град е от по-скоро символично, отколкото оперативно значение, и падането му не означава, че Москва си е върнала инициативата във войната.

Украинските генерали отхвърлиха подобни забележки, като казаха, че има тактическа причина да се защитава градът. Залужний заяви в канала си в Telegram: "Това е ключово за стабилността на отбраната на целия фронт“.

В средата на седмицата Washington Post съобщи, че американски служители са призовавали украинците от края на януари да се изтеглят от Бахмут, опасявайки се, че изчерпването на собствените им войски може да повлияе на планираната пролетна офанзива на Киев. Украински официални лица казват, че няма риск от въздействие върху офанзивата, тъй като войски, които ще бъдат използвани, не се бият при Бахмут.

Това накара някои украински войници да се оплачат, че Киев жертва зле обучени резервисти в Бахмут, използвайки ги като разходен материал по същия начин, по който руснаците направиха с наборниците от Вагнер. Командир на 46-а бригада - с позивна Купол - отбеляза пред вестника, че неопитни наборници се използват за покриване на загубите. Сега той беше отстранен от поста си, което вбеси войниците му, които го похвалиха.

Кофман се тревожи, че украинците не се възползват от военната си сила в Бахмут. Предвид разположението му, градът не е лесен за защита, отбеляза той. "Украйна е динамична армия“ и е добра, когато е в състояние "да води мобилна отбрана“. Той добави: "Фиксираните окопи, опитите да се съсредоточат единици там, поставянето на хора един след друг на позиции, които преди са били удряни от артилерия, всъщност не допринасят за много от предимствата на Украйна“.

"Те са изградили упорита защита. Не мисля, че битката е толкова благоприятна, колкото донякъде се представя публично, но по-важното е, че мисля, че те донякъде рискуват да бъдат обкръжени там“, добави той.