Изслушването на обвиняемите по делото за корупционния скандал в Европейския парламент бе отложено заради искане за отвод на съдията, съобщава белгийският вестник Le Soir.

Трима от заподозрените трябва да се явят в съда в рамките на деня. Това са Ева Кайли, бивш вицепредседател Европейския парламент, бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери и белгийският евродепутат Марк Тарабела. Защитата на последния обаче подаде жалба в четвъртък срещу съдията Мишел Клез, което забави изслушването в заседателната зала с няколко часа.

Според адвоката на Тарабела заповедта за арест на Клейс нарушава презумпцията за невинност. Сега той разполага с два дни, за да реши дали да се съгласи с отвода или да откаже да се оттегли от делото. Ако се случи последното, Апелативният съд трябва да се произнесе по спора. Решението му може да бъде обжалвано с жалба пред Касационния съд.

Но за днешното изслушване отводът също така означава, че Клейс вече няма право да се явява пред състава, за да докладва за съдебното разследване. Той трябва да бъде заменен от друг съдия-следовател, който първо трябва да бъде информиран за хода на разследването.