Мароко вероятно също ще се окаже замесено в скандала около делото за корупция в Европейския парламент, свързано с Катар. Това съобщава изданието Der Spiegel, позовавайки се на поверителни документи.

По данни на редакцията северноафриканската държава може би е използвал различни видове влияние в ЕС дори по-интензивно и по-дълго от Катар. По-конкретно, някои от основните заподозрени по случая, включително бившият заместник-председател Ева Кайли, нейният сътрудник Франческо Джорджи и бившият депутат Антонио Панцери, са имали "съмнителни връзки“ с Мароко, преди да получат средства от Катар.

Според документите, разгледани от екипа на Der Spiegel, разследване на белгийските агенции за сигурност и разузнавателните агенции на други страни от ЕС разкрива "мрежа, работеща за Мароко, както и за Катар“, която се опитва да повлияе на работата на европейските институции чрез "подкупване на лица на ключови позиции“. Най-вече в Европейския парламент, но не само там, отбелязва изданието.

Твърди се, че мароканското външно разузнаване е наело екип, състоящ се от италианците Панцери, Джорджи и евродепутата Андреа Коцолино, за да повлияят на групата на социалдемократите в Европейския парламент още през 2019 г., се подчертава в документите.

Корупционен скандал в ЕП избухна на 9 декември, когато белгийската полиция проведе мащабна операция в Брюксел и арестува четирима души, включително заместник-председателя на Европейския парламент Кайли. Белгийската прокуратура заяви, че всички обвиняеми в разследването "са заподозрени в плащане на големи суми пари или предлагане на значителни подаръци на трети страни с политическа и/или стратегическа позиция, която им позволява да влияят върху решенията на Европейския парламент". Целта им е била да се подобри имиджът на Катар в ЕС преди Световното първенство по футбол през 2022 г.