Съдът на Европейския съюз отхвърли "като напълно недопустимо“ оспорването на евродепутата Ева Кайли срещу искането за отнемане на нейния депутатски имунитет, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Въз основа на разследване, европейският главен прокурор Лаура Кьовеши отправи искане на 15 декември 2022 година до председателя на Европейския парламент Роберта Мецола за отнемане на парламентарния имунитет на Ева Кайли, бивш зместник-председател на Европейския парламент“, се казва в съдебното разпореждане. "Г-жа Мецола реши да обяви това искане на пленарната сесия на парламента и да го отнесе до комисията по правни въпроси... Въпросните актове обаче не подлежат на оспорване“, гласи решението на Съда на ЕС.

Искането за отнемане на имунитета на евродепутат има за цел да улесни разследването и "до вземането на окончателното решение на парламента г-жа Кайли продължава да се ползва от защитата на привилегиите и имунитетите, предоставени от правото на ЕС“.

"Жалба, ограничена само до правни въпроси, може да бъде подадена пред Съда срещу решението на Общия съд в рамките на два месеца и десет дни от уведомяването за решението“, се казва в съдебна бележка.

Кайли бе арестувана на 9 декември 2022 година заради предполагаемото й участие в скандала "Катаргейт“, в който евродепутати, лобисти и техните семейства бяха обвинени, че са приели подкупи от правителствата на Катар, Мароко и Мавритания. На 14 май тя беше освободена от затвора с електронна гривна за наблюдение и се върна в дома си в Брюксел.