Председателят на групата Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия е привикала бившия заместник-председател на ЕП Ева Кайли, за да даде обяснение преди нейния арест. Това съобщи новинарският портал EURActiv, позовавайки се на източник от фракцията.

Гарсия е искала обяснение от Кайли във връзка с присъствието й на заседание на парламентарната комисия за либерализирането на визовия режим между ЕС и Катар. Бившият заместник-председател на Европейския парламент не бе член на този орган, но на срещата се оказа допълнителен вот, който не е на депутатите от комисията. В тази връзка един от евродепутатите е изпратил на Гарсия жалба срещу Кайли, която тогава представляваше гръцката партия ПАСОК-Движение за промяна.

"Ираче Гарсия насрочи среща в [сградата] на Европейския парламент в Страсбург за Кайли, за да обясни защо е присъствала на тази среща, преди всичко защо е участвала в процеса на гласуване“, цитира порталът анонимен представител на Прогресивен алианс на социалистите и демократите.

Срещата не се е състояла заради ареста на Кайли. Впоследствие евродепутатът бе изключен от редиците на ПАСОК, която е част от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Кайли бе задържана от белгийската полиция на 9 декември като част от разследване на случай на корупция, свързан със Световното първенство по футбол в Катар. Според вестник Le Soir заедно с нея са били задържани още няколко души, заподозрени във вземане на подкупи и опити да повлияят на политиката на ЕС спрямо Катар при подготовката за турнира. Разследването смята, че представителите на ЕС са разпространявали положителни оценки за страната и са прикривали фактите за нарушаване на човешките права там.