Съпругът на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не е нарушил никакви правила за конфликт на интереси, като е работил в компания, която е получила пари от Европейския съюз за проучване и производство на ваксини срещу Covid-19. Това написа комисарят по прозрачността Вера Йоурова в писмо до депутатите от Зелените, които предават копие на европейската редакция на POLITICO.

Служителят на ЕС отговори на писмо, изпратено от осем евродепутати в групата на Зелените/Европейски свободен алианс през декември. Законодателите на ЕС обърнаха внимание на това как американската биотехнологична компания Orogenesis, където Хайко фон дер Лайен е директор, се е възползвала от парите на ЕС в два различни случая.

В продължение на месеци се натрупва натиск върху председателя на Европейската комисия след нейното признание, че е разменила текстове с главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла, докато ЕС преговаряше за своя договор за ваксина с компанията. Две наблюдателни агенции на ЕС вече я укориха по въпроса, разкривайки отказа на Комисията да представи текстовете.

Миналата година италиански филиал на Orogenesis се присъедини към проект за генна и клетъчна терапия, подкрепен от фондове на ЕС. Тогава Хайко фон дер Лайен беше избран да участва в надзорния съвет на проекта. Той подаде оставка, след като италианските медии обърнаха внимание на ролята му. Публичната декларация за интереси на председателя на Комисията първоначално не е изброявала престоя на съпруга й в борда и е актуализирана едва след съобщения в италианските медии.

Отделно, консорциум от компании, ръководен от едно от другите дъщерни дружества на Orgenesis, MIDA Biotech, получи 4 милиона евро от изследователската програма Horizon на ЕС.

Евродепутатите не обвиниха пряко ръководителя на биотехнологиите в неправомерни действия, но отбелязаха, че са "притеснени“ от участието на Orgenesis в проекти на ЕС и поискаха Jourová да го разгледа.

В отговора си комисарят по прозрачността отрече и двата случая да представляват нарушение на правилата на ЕС. В случая с италианския проект комисарят пише, че Хайко фон дер Лайен се присъединява към надзорния съвет едва след като компанията е избрана да участва.

"Както Orgenesis Inċ., така и проф. д-р фон дер Лайен декларираха, че той не е участвал в процеса на кандидатстване за безвъзмездни средства и в присъждането на наградата. Следователно конфликт на интереси на президента също може да бъде изключен поради тази причина,“ гласи писмото.

В случая с проекта, включващ MIDA Biotech, Jourová отбеляза, че агенцията, отговорна за отпускането на безвъзмездни средства, е Европейският съвет за иновации и Изпълнителната агенция за МСП (EISMEA). Комисията и президентът на Комисията не участват в "такива индивидуални решения за възлагане" и следователно няма конфликт на интереси, заяви комисарят по прозрачността. EISMEA обаче е създадена от Комисията и управлява фондовете на ЕС.

Писмата идват на фона на подновен натиск за прозрачност в Брюксел след разкриването на скандала около покупката на високопоставени лобисти от Катар. Съвсем наскоро вниманието беше съсредоточено върху това как ръководителят на транспортния отдел на Комисията е подписал собствените си безплатни полети до Катар.

"Доверието в институциите на Европейския съюз и спазването на най-високите стандарти на етично поведение са безпокойство, което Комисията напълно споделя“, пише още Йоурова.