Белгийската полиция обискира централата на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел, разкри източник пред EurActiv.

"Белгийски полицаи нахлуха на първия и третия етаж на централата на партията на Рю дю Комерс“, цитира медията думите на събеседник, запознат със събитията.

Според първоначалната информация полицията е иззела компютри, свързани с текущо разследване за предполагаема корупция по време на предизборната кампания за ЕС през 2019 г.

Допуска се, че проверките са свързани със съмнения за корупция по време на предоставянето на договори за дигитална поддръжка на предизборната кампания на партията през 2019 г., които са били изцяло предоставени на германска фирма, базирана в Тюрингия. По това време германският депутат Марио Фойгт от Християндемократическия съюз е отговарял за провеждането на цифровата кампания на ЕНП. Фойгт е лидер на ХДС в Тюрингия.

Консервативната ЕНП е най-старата и голяма европейска политическа група, отбелязва медията.

В кратко изявление ЕНП потвърди, че "представители на белгийските и германските полицейски власти са посетили партийната централа в Брюксел“ на 4 април, добавяйки, че "посещението е свързано с текущо разследване в Тюрингия, Германия“.

"Партията си сътрудничи при пълна прозрачност с участващите органи, предоставяйки цялата необходима информация и документация“, увериха от ЕНП.

Кореспондент на ТАСС на свой ред съобщава, че входовете към централата на партията са отцепени от полицейски служители, които не коментират случващото се. Обстановката е спокойна, допълва кореспондентът на руската агенция.