Корупционният скандал в Европейския парламент затруднява работата на Европейския съюз за справяне с последиците от енергийната и икономическата криза, а също така уронва авторитета на Общността. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в интервю за изданието Politico.

"[Скандалът] затруднява това, върху което се фокусираме. [Това са] икономическата и енергийната криза, които сега засягат живота на европейските граждани“, подчерта белгиецът.

Мишел отбеляза, че Европейският съюз "трябва да си извлече поуки" от случилото се и да разработи пакет от мерки за избягване на подобни ситуации в бъдеще и "предотвратяване на корупцията". Според председателя на Европейския съвет корупционният скандал "уронва авторитета на Европейския съюз"

Белгийската полиция арестува заместник-председателя на Европейския парламент Ева Кайли по дело за корупция, свързано със Световното първенство по футбол в Катар. Заедно с нея бяха задържани още няколко души, заподозрени във вземане на подкупи и опити да повлияят на политиката на ЕС спрямо Катар при подготовката на турнира. Разследването смята, че европейски служители са разпространявали положителни оценки за ситуацията в Катар и са премълчавали фактите за нарушения на човешките права.