Арменският премиер Никол Пашинян каза на пресконференция на 10 януари, че след изтичането на мандата на руските миротворци в Нагорни Карабах може да последва искане до Съвета за сигурност на ООН. В този случай, обясни министър-председателят, Ереван ще поиска изпращането на международен мироопазващ контингент в региона, пише "Коммерсанть“.

Според него Армения сега не може да обжалва, защото "това ще означава, че се обръщаме към Съвета за сигурност на ООН срещу Русия". "Ние казахме, че ако Русия не може да изпълни функцията за гарантиране на сигурността на населението на Нагорни Карабах, тогава тя може да се обърне към Съвета за сигурност на ООН за изпращане на допълнителна многонационална мироопазваща група“, отбеляза министър-председателят на Армения.

Той отбеляза, че след 2025 г., когато изтича срокът на дейност на руските миротворци, трябва да се вземе решение за ситуацията. "Възможно е да няма нужда от обжалване пред Съвета за сигурност на ООН, но е възможно да има“, каза Никол Пашинян.

Руският мироопазващ контингент в Нагорни Карабах е разположен в региона въз основа на декларация за прекратяване на огъня, подписана от лидерите на Азербайджан, Армения и Русия. Срокът на престоя е определен на пет години от подписването на споразумението за прекратяване на огъня (9 ноември 2020 г.), с автоматично удължаване за следващи петгодишни периоди, освен ако някоя от страните по споразумението не заяви намерението си да прекрати прилагането на тази разпоредба .

В края на 2022 г. Пашинян заяви, че руските миротворци в Карабах "не изпълняват задълженията си“ – те не могат да предотвратят "незаконните действия на Азербайджан“, а именно блокирането на Лачинския коридор. Тогава въпросът беше обсъден в Съвета за сигурност на ООН. Повечето страни гласуваха за незабавно деблокиране на трафика.

Лачинският коридор, свързващ Армения с населената с арменци част на Карабах, е затворен за движение от 12 декември. На този ден азербайджански граждани, които се обявяват за ​​екоактивисти, излязоха на магистралата край Шуша и поискаха да се спре износът на руда от региона, добивана в мина извън зоната на азербайджански контрол.

Отношенията между Армения и Азербайджан ескалираха през септември 2020 г. Тогава за първи път от 1994 г. започват пълномащабни военни действия в Нагорни Карабах, в резултат на което по-голямата част от автономията преминава под контрола на Азербайджан. От ноември 2020 г. страните работят по мирно споразумение.