Шотландският лидер Никола Стърджън, лицето на движението за независимост на страната си от Обединеното кралство от осем години, обяви намерението си да подаде оставка на фона на критики срещу стремежа й да улесни хората да променят пола си по закон, съобщава Associated Press.

Стърджън направи съобщението в сряда по време на пресконференция в официалната си резиденция в Единбург, като обясни, че част от добрата служба е да знаеш кога да направиш път на някой друг.

"В главата и сърцето си знам, че времето е сега“, заяви тя пред репортери. "Че е правилно за мен, за моята партия и моята страна.“

52-годишната Стърджън ръководи Шотландия от 2014 г., когато шотландците гласуваха с малко да останат част от Обединеното кралство. Въпреки че референдумът беше обявен за решение на въпроса за независимостта, което се взема веднъж в едно поколение, Стърджън и нейната Шотландска национална партия настояваха за ново гласуване с аргумента, че излизането на Великобритания от Европейския съюз е променило ситуацията. Правителството на Обединеното кралство отказа да позволи втори референдум.

Първата жена лидер на Шотландия изтъкна, че трудно е взела решението да напусне и че това "не е реакция на краткосрочен натиск“.

"Разбира се, има трудни въпроси, пред които е изправено правителството в момента, но кога случаят не е такъв?“, отбеляза тя.

Съобщението изненада политическите наблюдатели на фона на нейната твърда подкрепа както за независимостта, така и за законодателството, което би улеснило хората в Шотландия да променят пола си по закон.

Приветстван като забележителност от активисти за правата на транссексуалните, законопроектът ще позволи на хората на възраст 16 или повече години в Шотландия да променят обозначенията на пола в документите за самоличност чрез самодеклариране, премахвайки необходимостта от медицинска диагноза на полова дисфория.

След като шотландският парламент одобри законодателството, то беше блокирано от британското правителство, защото би създало проблеми за властите в други части на Обединеното кралство, където е необходима медицинска диагноза, преди лицата да могат да декларират официално своя пол.

Стърджън се зарече да изправи британското правителство пред съда с аргумента, че администрацията на премиера Риши Сунак е направила "дълбока грешка“, като е наложила вето на законодателството.

Някои членове на СНП критикуваха Стърджън за думите, че ще превърне следващите парламентарни избори в Шотландия в де факто референдум за независимост. Партията е настроена да проведе конференция относно стратегията следващия месец, като някои членове казват, че няма да проработи, а други критикуват Стърджън, че е чакала твърде дълго, за да продължи напред.

Законопроектът за признаване на пола също се сблъска с опозиция от някои членове на партията, които настояват, че то пренебрегва необходимостта от защита на пространствата за един пол за жени, като приюти за домашно насилие и кризисни центрове за изнасилване.

Шотландия остава част от Обединеното кралство, но подобно на Уелс и Северна Ирландия има свое собствено полуавтономно правителство с широки правомощия в области, включително здравеопазването, припомня Associated Press.