Независимостта на Шотландия набира подкрепа на фона на все по-острото противопоставяне между Единбург и Лондон дали нацията има право на нов референдум за напускане на Обединеното кралство, пише Bloomberg.

Анкета на YouGov за вестник Times установи, че 47% биха гласували в полза на независимостта, което е увеличение с четири процентни пункта спрямо октомври, докато 43% подкрепят оставането в Обединеното кралство. Когато се изключат нерешилите и негласуващите, подкрепата за независимост е 53% срещу 47% за съюза.

Проучването следва три други, които показват скок в подкрепата за откъсването на Шотландия от тривековния съюз с Англия и Уелс. Едно от Ipsos, публикувано миналата седмица, постави подкрепата за независимост на 56%, увеличение с шест пункта спрямо предишното проучване през май.

Промяната идва, след като най-висшият съд на Обединеното кралство постанови, че шотландският парламент няма право да провежда гласуване без разрешението на Уестминстър. Никола Стърджън, лидерът на подкрепящата независимостта Шотландска национална партия и полуавтономното правителство на страната, обеща да превърне следващите избори в Обединеното кралство в де факто референдум. Тя каза, че стремежът към независимост сега е "движение за демокрация“.

Стърджън казва, че на Шотландия е отказано демократично право, след като гласува против Брекзит и нейната СНП затвърди позицията си на следващите избори. Тя иска да намери друг път към законен референдум, въпреки че правителството на Обединеното кралство отказва да отстъпи, заявявайки, че Шотландия трябва да се съсредоточи върху кризата с разходите за живот и съживяването на икономиката.