Британският Върховен съд ще реши в сряда дали шотландският парламент може да проведе референдум за независимост без одобрението на парламента в Лондон, тъй като се очаква привържениците на независимостта да излязат по улиците в масови протести в цялата страна, съобщава The Guardian.

Решението ще има значителни политически последици както за правителството на Обединеното кралство, така и за шотландското правителство в зависимост от това как ще се развият резултатите. Това най-накрая може да разреши процедурния проблем, който измъчва и двете страни в дебата за конституцията, откакто Шотландската национална партия загуби първия референдум за независимост през 2014 г.

Това следва двудневно изслушване миналия месец пред петима съдии, водени от Робърт Рийд, главният съдия. Изслушването дойде, след като главният правен служител на Шотландия, адвокатът Дороти Бейн, се усъмни дали Холируд търси одобрение от Уестминстър по искане на първия министър Никола Стърджън.

Преди решението говорител на шотландското правителство каза: "Има значително мнозинство в шотландския парламент за референдум за независимост."

Въпреки това, както посочи първият министър, остава дебат за това дали шотландският парламент има правомощието да организира за референдум.

"Отнасянето на този въпрос до Върховния съд от лорд-адвоката имаше за цел да постигне правна яснота по този въпрос. Наясно сме, че съдът ще излезе с присъда и скоро след това министрите ще отговорят."

Трима последователни консервативни министър-председатели отказаха да разрешат нов шотландски референдум с аргумента, че само Уестминстър има законовата власт да разреши такъв, съгласно Закона за Шотландия от 1998 г., който създаде шотландския парламент.