Шотландия трябва да стане независима и да се присъедини отново към Европейския съюз, за ​​да извлече ползите от това за икономическото развитие. Това съобщиха в петък от пресслужбата на Шотландската национална партия (СНП), цитирани от ТАСС.

"Примерът на Ирландия като независима държава показва защо Шотландия също трябва "да стане независима страна и да се присъедини отново към ЕС“, заяви депутатът от СНП в шотландския парламент Джилиан Мартин. "[Председателят на ЕК] Урсула фон дер Лайен очерта проспериращо бъдеще, което Шотландия може да постигне като член на Европейския съюз“, каза тя, коментирайки думите на председателя на ЕК, че в ЕС Ирландия е разкрила "огромния си потенциал“.

"Докато Великобритания задържа Шотландия, други независими държави със същия размер се развиват, стават по-щастливи, по-богати и имат по-ниски нива на бедност от Обединеното кралство“, добави шотландският политик.

По-рано СНП публикува данни, че шотландският износ е спаднал с 13%, или 2,2 милиарда лири, през двете години след напускането на Обединеното кралство от ЕС през февруари 2020 г.

На 23 ноември Върховният съд на Великобритания отказа на шотландските власти правото да организират нов референдум за независимостта на страната. Делото беше инициирано от шотландския първи министър и лидер на СНП Никола Стърджън. Така Единбург се надяваше да получи отговор на въпроса за възможността за самостоятелно свикване на консултативен референдум. Самата Стърджън обяви желанието си да проведе такъв плебисцит на 19 октомври 2023 г., но Лондон отказа това, след което СНП се обърна към съда.

Междувременно ново проучване за независимостта на Шотландия установи, че делът на хората, които подкрепят отделянето от Обединеното кралство, се е увеличил напред след решението на Върховния съд, пише Daily Record.

Проучването установи, че 49 на сто от респондентите в Шотландия са казали, че биха гласували с "да“, а 45 на сто са казали, че биха гласували с "не“, ако утре има референдум за това дали Шотландия трябва да бъде независима държава, а останалите са казали, че не знаят.

Redfield & Wilton Strategies проведе проучването на 26-27 ноември, след като Върховният съд на Обединеното кралство постанови на 23 ноември, че нов референдум за независимост не може да бъде проведен без подкрепата на Уестминстър.

Подкрепата за независимост беше по-висока от аналогично проучване на 18 септември миналата година, когато 44% от анкетираните казаха, че биха гласували "да", докато 47 процента казаха, че биха гласували "не".