Шотландският министър на здравеопазването Хамза Юсаф беше обявен за новия лидер на Шотландската национална партия (SNP) и следователно ще ръководи регионалното правителство. Това съобщи в понеделник националният секретар на партията Лорна Фин, обобщавайки резултатите от двуседмично гласуване сред членовете на партията, съобщава The Scotsman.

Както показаха окончателните преброявания, Юсаф печели втория тур на гласуването с подкрепата на малко над 26 000 членове на партията (52,1% от участвалите в гласуването). На второ място предизборната кампания завърши ръководителят на местното финансово министерство Кейт Форбс (23,9 хиляди гласа или 47,9%). Третият кандидат, бившият министър на сигурността на общността Аш Ригън, не стигна до втория тур, като получи подкрепата на едва 5,6 хиляди души. Само членове на шотландския парламент от SNP можеха да се кандидатират на изборите. Общо в гласуването са участвали 50,5 хиляди от 72 хиляди партийни членове.

Юсаф ще наследи Никола Стърджън, която ръководи партията и регионалното правителство от 2014 г. Тя обяви намерението си да се оттегли като лидер на SNP на 15 февруари на фона на нарастващото недоволство сред шотландските избиратели от приоритетите на регионалното правителство, особено продължаващите проблеми в здравната и образователната система. SNP има за основна цел отделянето на региона от Обединеното кралство, но последните проучвания на общественото мнение разкриват, че превесът е на страната на противниците на независимостта на региона.

Независимост от Лондон и скандали

От партията обаче нямат намерение да променят позицията си по този ключов въпрос. И така, Юсаф, говорейки след спечелването на изборите, подчерта, че "сегашното поколение“ на шотландците трябва да стане свидетел на независимостта на страната от Великобритания. "Бях решен преди и сега съм решен като 14-ия лидер на тази велика партия: ние ще постигнем независимост на Шотландия. Заедно като екип. Ние ще бъдем поколението, което ще донесе независимост“, заяви той.

Според повечето политически наблюдатели в Обединеното кралство изборът на нов лидер на SNP всъщност подкопава репутацията на партията и може би дори направи самата идея за отделяне от кралството по-малко привлекателна. Така кандидатите, въпреки че принадлежат към една и съща партия, не спестиха остри критики един към друг по време на дебата, което хвърли сянка върху цялата SNP, чийто рейтинг, според социологическите проучвания, намалява през последните седмици.

Проблеми в ръководството на партията, по-специално скандалът, свързан с предоставянето на неверни данни за броя на партийните членове. Изпълнителният секретар на SNP и съпруг на шотландския първи министър Питър Мурел дори беше принуден да подаде оставка, след като стана известно, че партията е раздула броя на настоящите си членове. През 2021 г. SNP имаше малко над 100 000 членове, но през последните години броят им е намалял с повече от 30 000, въпреки че лидерите на партията първоначално се опитаха да скрият тези факти от пресата.

Експертите посочиха мерките на шотландските власти за борба с пандемията, хроничните здравни проблеми и реформите на пола като основни причини за масовия отказ от членска карта на SNP. Именно последното накара Стърджън да обяви оставката си. Това стана в светлината на спада в рейтинга на партията поради факта, че регионалния парламент прие закон, който позволява на тийнейджърите да сменят пола си от 16-годишна възраст и улеснява транссексуалните хора да получат документи за смяна на пола.

Британското правителство в крайна сметка блокира този закон. Ожесточен дебат в Шотландия относно границите на половата идентичност беше подхранван от случая с местен изнасилвач, който си осигури прехвърляне в женски затвор, след като заяви в съда, че е в процес на промяна на пола и е идентифициран като жена.

Проблемът с малцинствата

Една от централните теми на предизборната кампания беше и отношението на кандидатите към темата за правата на сексуалните малцинства. Мнозина от лявото крило на SNP бяха недоволни от Форбс, която е израснала в семейство на калвинистки мисионери от Свободната църква на Шотландия, че щеше да гласува против легализирането на еднополовите бракове в региона през 2014 г., ако по това време е заседавала в шотландския парламент. Според тях подобни изявления могат да изплашат избирателите от ЛГБТ общностите.

Дискусията за сексуалните малцинства взе нов обрат, след като стана ясно, че Юсаф, основният съперник на Форбс, не е участвал в гласуването за еднополовите бракове през 2014 г., въпреки че по това време вече е член на шотландския парламент. Самият политик обясни това с факта, че в този ден е имал важна среща, която не е можел да отмени. В същото време бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд заяви, че Юсаф, чиито родители са дошли в Глазгоу от Пакистан, е пропуснал гласуването в резултат на натиск от религиозни групи.

Всички участници в партийните избори по време на кампанията потвърдиха желанието си да се борят за независимостта на Шотландия от Великобритания. Според британски политически анализатори обаче скандалите в SNP могат да повлияят на изборните перспективи на партията.

Предполага се, че основният тест за новия ръководител на SNP ще бъдат следващите общи избори във Великобритания, които трябва да се проведат не по-късно от януари 2025 г. По-рано Стърджън заяви, че нейният успех или неуспех на парламентарните избори ще се разглежда от SNP като показател за желанието на шотландците за независимост.

Процедурата по встъпване в длъжност

Формално Стърджън ще подаде оставката си пред краля на Великобритания Чарлз III малко след обявяването на резултатите от избора на лидер на SNP. Юсуф ще бъде официално потвърден като първи министър по време на парламентарно гласуване на 28 март. Лидерите на шотландските консерватори и лейбъристи Дъглас Рос и Анас Сарвар също се очаква да подложат своите кандидатури на гласуване, но като се има предвид правителствената коалиция между SNP и Зелените, резултатът от вота изглежда предрешен. На 29 март Юсуф ще положи клетва и официално ще встъпи в длъжност като първи министър на Шотландия.