Шотландският парламент няма правомощието да свика втори референдум за независимост в страната, реши Върховният съд на Великобритания в сряда, предава Sky News.

В единодушното решение на висшите съдии на Обединеното кралство се казва, че въпреки исканията на управляващата в Единбург Шотландска национална партия (СНП) за нов вот, правителството на страната ще се нуждае от одобрение от правителството в Уестминстър, преди да продължи.

Първият министър Никола Стърджън предложи втори референдум - наречен Indyref2 - за 19 октомври 2023 г.

Но тя също така предупреди, че ще използва следващите общи избори като неформален референдум, ако съдът се произнесе против нейните искания.

Говорейки от Единбург в часовете след решението, Стърджън подчерта, че приема решението и проблемът не е в тълкуването му от съдиите, а в самия закон.

"Досега противниците на независимостта, както и от нейните поддръжници, смятаха, че Обединеното кралство е доброволно партньорство на нациите“, каза тя. "[Но] нека бъдем откровени. Така нареченото партньорство, в което на един партньор е отказано правото да избере различно бъдеще или дори да си зададе въпрос, не може да бъде описано по никакъв начин като доброволно или дори като партньорство. Така че това решение потвърждава, че идеята за Обединеното кралство, доброволно партньорство на нациите, ако някога е била реалност, вече не е реалност и че разкрива ситуация, която просто е неустойчива“.

Първият министър заяви, че опцията "остава отворена" за правителството на Обединеното кралство да "приеме демокрацията и да постигне споразумение" за това как да проведе втори референдум.

Но ако не, тя обеща "да не се отказва от демокрацията“ и да използва следващите общи избори, за да зададе въпроса, със специална партийна конференция през новата година, за да се договорят подробностите.

"Вече не става въпрос само за това дали Шотландия ще стане независима или не, въпреки че това решение е жизненоважно“, подчерта Стърджън. "Той е по-фундаментален“.

"Сега става дума за това дали имаме или не основното демократично право да избираме собственото си бъдеще. Наистина от днес движението за независимост е толкова демокрация, колкото и независимост.“

Въпреки това, говорейки в Камарата на общините, секретарят на Шотландия Алистър Джак каза, че правителството приветства решението и призова шотландското правителство "да остави настрана тези разделящи конституционни въпроси, за да можем да работим заедно, съсредоточавайки цялото си внимание и ресурси върху ключови въпроси, които имат значение за народа на Шотландия".

Шотландия проведе референдум за независимост през 2014 г. и малко над 55% гласуваха да останат част от Обединеното кралство.

Но подкрепящата независимостта СНП, която ръководи страната от 2007 г., вярва, че има мандат да проведе нови избори поради продължаващия си успех на изборите - мнозинството от членовете в шотландския парламент подкрепят независимостта - и поради промяната в обстоятелства след Брекзит.

Стърджън започна опитите си да получи одобрение за нов референдум през 2017 г., като поиска от тогавашния министър-председател Тереза ​​Мей заповед по раздел 30, която се използва за увеличаване или ограничаване, постоянно или временно, на законодателната власт на шотландския парламент - и беше използвана за временно узаконяване на първия референдум.

Но тя и следващите премиери на Обединеното кралство отказаха, което доведе до днешното съдебно дело за това дали шотландският парламент може да приеме законопроект за провеждане на референдум без одобрението на Уестминстър.

Обявявайки решението, председателят на съда, лорд Рийд, каза, че законодателството за второ гласуване ще се отнася до "запазени въпроси“, което го прави извън правомощията на Холируд.

"Един законно проведен референдум би имал важни политически последици по отношение на Съюза и парламента на Обединеното кралство“, обяснява магистратът.

"Това или ще укрепи, или ще отслаби демократичната легитимност на Съюза и на суверенитета на парламента на Обединеното кралство над Шотландия, в зависимост от това кой възглед надделява, и ще подкрепи, или ще подкопае демократичния авторитет на движението за независимост. Следователно е ясно, че предложеният законопроект има повече от свободна или последваща връзка със запазените въпроси на Съюза на Шотландия и Англия и суверенитета на парламента на Обединеното кралство“.

Депутатите от СНП се обърнаха към социалните медии, за да изразят раздразнението си от решението, като Дейв Дуган написа в Туитър: "В очите на народа на Шотландия НИЩО не е решено относно настоящата конституционна уредба. Хората ще решат и Шотландия ще стане независима“.

Но лидерът на шотландските лейбъристи Анас Савар заяви: "Сега трябва да се съсредоточим върху проблемите, пред които е изправена нашата страна, от растящите сметки до кризата в нашата национална здравна система“.

Лидерът на шотландските консерватори Дъглас Рос каза: "СНП сега трябва да се върне на работа, да се откаже от манията си за референдума и да се съсредоточи върху това, което наистина има значение за народа на Шотландия“.

А бившият премиер Тереза Мей атакува СНП на въпросите на министър-председателя, като каза: "Шотландия е горда нация с уникално наследство. Тя е ценен член на нашето семейство от нации, съюз от хора, обвързани през поколенията от споделени интереси. Решението на Върховния съд тази сутрин дава възможност на шотландските националисти, СНП, веднъж да поставят народа на Шотландия на първо място и да се откажат от манията си да ни разделят“.