Част от най-важното оборудване, от което зависи разширяващата се украинска офанзива, не може да произведе дори един изстрел, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Вместо това оборудването поддържа оръжията работещи и помага на войските на Киев да напредват, докато се борят за изхвърляне на окопаните сили на Москва. Несмъртоносният флот е от жизненоважно значение, защото танковете, ракетните установки и бойните превозни средства на пехотата изискват огромно количество поддръжка, за да си проправят път напред.

Оборудването включва всичко - от мобилни резервоари за гориво и вода и медицински камиони и камиони за поддръжка до необикновени машини, които поставят преносими мостове или разчистват минни полета. Те носят боеприпаси, храна, резервни части и смазочни материали за тежък режим на работа, изисквани от огромната взривозащитена техника.

"Трудно е за цивилните да си представят необходимото количество поддръжка“ за мобилна нападателна сила, казва пенсионираният бриг. ген. Питър "Дюк“ Делука, който е служил в Инженерния корпус на армията на САЩ. Той оприличава "менажерията от оборудване“ на Ноевия ковчег, защото, за разлика от армадите от идентични оръжия, това е колекция от странни превозни средства, използвани в малък брой.

Едно от тях, немска бронирана спасителна машина Bergepanzer 2, успешно извади повреден танк Leopard 2 от бойното поле миналата седмица, казва украински танков механик.

Отделно изображения, публикувани от Русия, показват повреден Bergepanzer в минно поле заедно с три изоставени Leopard 2 и друга украинска техника, очевидно повредени от експлозии.

Повече от година западните съюзници на Киев му доставят тежка военна техника, включително бойни танкове, полеви оръдия, бойни машини и десантни машини. Въпреки че са по-малко забележими в списъците с доставено оборудван, това са артикули като осем прев news pic 2
©
озни средства за логистична поддръжка, 18 бронирани мостови системи и 54 тактически превозни средства за възстановяване на оборудване, които САЩ са дали на Украйна.

Оборудването, използвано за това, което е известно като бойно инженерство, активиране и поддържане, е жизненоважно за всеки елемент от офанзивата на Украйна. Войските на Киев атакуват руски отбранителни линии, които включват окопи, надземни препятствия и минни полета.

"Следващият етап е да проникнем – да пробием тези отбранителни линии, които те изграждаха от месеци“, заяви наскоро генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг, отбелязвайки, че атаката на Украйна изисква повече от танкове и бойни машини. Войските също се нуждаят от високоспециализирано бойно инженерно оборудване, "за да позволят на бойните танкове да работят“, посочи той.

Освен 14 танка Challenger 2, които Обединеното кралство даде на Украйна, например, Лондон достави и неуточнен брой бронирани автомобили Challenger за ремонт и възстановяване, които по същество са готови за бой мобилни ремонтни станции. Модифицираният танк – с кран, лебедка и булдозерно острие, но без купол – може да носи резервен двигател и трансмисия Challenger, плюс екипа от механици, необходими за пит-стоп на бой
©
ното поле.

Оборудването е от решаващо значение, защото в офанзива като тази, която опитва Украйна, скоростта е ключът към успеха. Ако войските на Киев пробият руските линии, те ще трябва да изпратят възможно най-много подкрепления, за да застанат зад настъпващите войски и да напреднат, преди Москва да може да мобилизира контраатака.

"Как генерирате темп и оперативен обхват е функция на логистиката“, казва Бенджамин Дженсън, професор по стратегически изследвания в Училището за съвременни военни действия в Университета на морската пехота в Куантико, Вирджиния.

Офанзивата на Украйна е особено трудна, защото през по-голямата част от фронтовата линия нейните войски трябва да напредват на открито, без да ги подкрепят самолети и под руско наблюдение. Ако достигнат препятствия, помощното оборудване става толкова критично, колкото и боеприпасите.

Руските минни полета вече са спрели поне една украинска атака. Киев е получил танкове и други бронирани превозни средства със специални приспособления и други системи за взривяване на противопехотни мини, без да излага войниците на прекомерна опасност, но дори те са били деактивирани от мини на някои места, показват снимки от бойното поле.

На много места руските войски са изкопали твърде големи окопи, за да могат да преминат танкове, така че бронираните мостови системи или бойните булдозери ще трябва да направят капаните проходими чрез обхващане или изравняване на участъци. Булдозерите могат също така да избутат настрани поставени препятствия, особено ако не са били закотвени в земята, тъй като много от т. нар. драконови зъби на Русия изглежда не са били, според разузнавателна информация с отворен код.

"Бойното инженерно оборудване ще бъде от решаващо значение за пробиването на руската отбрана“, уверен е Бен Бари, бивш командир на британски танкове, който сега е специалист по сухопътна война в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Фронталното нападение може да отнеме дни или дори седмици, през които войските се нуждаят от снабдяване с гориво и боеприпаси.

"Танкът не стига до...бензиностанция“, заяви Столтенберг. Вместо това бензиностанцията "трябва да стигне до танка“.

САЩ предоставиха на Украйна 89 цистерни за гориво, 105 ремаркета з
©
а гориво и 30 превозни средства за доставка на полеви артилерийски боеприпаси, които приличат на танк без оръдие и се движат около бойното поле, раздавайки амуниции.

Ако украинците пробият руската защита, очакват ги нови предизвикателства. Тиловите райони на Русия вероятно ще бъдат прочистени от цивилно население, така че украинските войски не могат да разчитат, че ще намерят местни провизии за снабдяване. Възможно е да няма дори питейна вода.

"Ще трябва да донесете всичко необходимо“, казва Делука, ветеран от Инженерния корпус.

Дори мечтаният сценарий на Украйна – бягство на руските войски, както направиха в района на Харков в края на миналото лято – поражда логистични предизвикателства. Танковете и другите тежки оръжия консумират огромни количества гориво. Натискът на Украйна срещу Харков миналата година отслабна отчасти, защото войските изпревариха доставките си.

Проблемите със снабдяването могат да измъчват дори силни, печеливши войски. През 1944 г., след десанта на съюзниците в Нормандия, войските на генерал Джордж С. Патън от армията на САЩ трябваше да спрат, след като изминаха повече от 700 мили (1120 км) за седмици, отчасти защото бяха изпреварили линиите за доставки.

Успешните логистични операции пък отприщват друг тип предизвикателство, познато на цивилните – трафик. Голяма атака означава, че от едната страна идват пълни камиони, а от другата – празни. Често това предизвиква задръствания на тесни места – като мостове или разчистени пътеки през минни полета.

 

Във филма от 1970 г. "Патън“ генералът скача от джипа си, за да уреди задръстване на танк. Всъщност, той жертва бойни части, които да управляват трафика, казва ДеЛука, защото поддържането на превозните средства в движение е било толкова сложно и критично.

"Това е като чума от скакалци или току-що сте изритали мравуняк, а трафикът върви навсякъде“, казва още Делука за логистиката на голяма кампания.

Логистичното оборудване, предоставено от Вашингтон и неговите съюзници, показва, че те работят, за да осигурят офанзива от някакъв мащаб, отбелязва той, въпреки че най-голямата пречка е нейното изпълнение на бойното поле.

"Никой не трябва да подценява задачата пред украинците“, казва Де Лука.