Европейският съюз не може да включи Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР, елитни части на иранските въоръжени сили) в списъка на терористичните организации, за това е необходимо съдът на поне една от страните от ЕС да постанови, че тази организация е извършила терористична атака на тяхна територия в Европа. Това заяви ръководителят на външното ведомство на Люксембург Жан Аселборн при пристигането си на срещата на външните министри на страните от ЕС, предава ТАСС.

"За да включим КСИР в списъка [на терористичните организации], имаме нужда от съдебно решение от една от страните от ЕС, че те са терористи. Че са извършили терористична атака в една от страните от ЕС. Това е правната гледна точка на нещата", каза той.

Вместо това, посочи той, ЕС възнамерява да въведе 4-ия пакет от санкции срещу Иран, да постави в черен списък над 50 души и няколко юридически лица.

"От политическа гледна точка има втора възможност да ги включим в списъка със санкции. Днес обсъждаме 4-ия пакет от санкции, като в черния списък са включени повече от 50 души, включително членове на корпуса , както и няколко юридически лица“, отбеляза Аселборн.

По-рано върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обясни, че ЕС възнамерява да обсъди санкции срещу Иран във връзка с нарушения на човешките права в тази страна.