Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва предложи в четвъртък Украйна да отстъпи Кримския полуостров на Русия, за да сложи край на войната, като заяви, че украинският президент Володимир Зеленски "не може да иска всичко“, предава AFP.

Руският президент Владимир Путин "не може да завземе територията на Украйна. Може би Крим ще бъде обсъден. Но той трябва да помисли за другите територии, в които е нахлул", заяви Лула да Силва пред журналисти в Бразилия. "Зеленски също не може да иска всичко“, продължи президентът. "Светът има нужда от спокойствие... Трябва да намерим решение", добави той.

Според информацията на ТАСС, бразилският лидер е "разкритикувал действията на САЩ и ЕС в ситуацията с конфликта в Украйна“. Според мнението му, Вашингтон и Брюксел са били длъжни веднага да влязат в преговори за мир, а не да се забъркват във военните действия.

"Ние вярваме, че развитите страни, особено ЕС и САЩ, не трябваше да са склонни да влизат във войната толкова скоро, без първо да дадат достатъчно време за преговори. А е много трудно да се водят мирни преговори“, заяви той в четвъртък по време на пресконференция, цитиран от руската агенция. Той също така подчерта, че Бразилия се застъпва за "териториалната цялост на всички държави" и не подкрепя военните действия на Москва.

Украйна отказва да преговаря с Москва, без първо да изтегли руските войски от цялата си територия, включително Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

Лула формулира в края на януари предложение с все още неясни контури за посредничество в конфликта в Украйна от група държави. Бразилският президент трябва да представи този проект на китайския си колега Си Дзинпин в Пекин следващата седмица. Бразилският държавен глава е "уверен" в шансовете за успех на този проект, надявайки се, че групата от държави "ще бъде създадена" след завръщането му от Китай.

Президентът на Бразилия отбеляза, че Китай може да играе важна роля в преговорния процес по ситуацията в Украйна.

"Защо искам да обсъдя [ситуацията в Украйна] със Си Дзинпин? Защото смятам, че икономическото, военното и политическото значение на Китай и отношенията на Китай с Русия, заедно с несъгласията на Китай със Съединените щати, създават изключителен потенциал за Китай да действа като преговарящ“, заяви държавният глава, който трябва да посети Китай следващата седмица.

Той също така изрази задоволство от мартенското посещение на Си Дзинпин в Москва, посещението на неговия помощник по външните работи Селсо Аморим в Русия миналата седмица и посещението на френския президент Еманюел Макрон в Китай. "Струва ми се, че преговорите, които трябваше да се водят преди една година, сега започнаха. Надявам се, че когато се върна след посещение в Китай, ще мога да кажа: "Създадена е мирна група“, обобщи той.

Главният съветник на Лула по международните въпроси Селсо Аморим се срещна в Москва в края на март с Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров, който също се очаква в Бразилия на 17 април.