Трансформацията на 35-годишния футболист от скромен гений в сърдит отмъстител се случи пред очите на всички в Катар

Лионел Меси е играл на пет световни първенства и в стотици огромни, планетарни мачове. Той е един от най-известните хора на земята. Но ако си мислите, че през последните две десетилетия сте видели всичко от Меси, сбъркали сте, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

Тук, в Катар, където той преследва единствения трофей, който му се изплъзва, светът става свидетел на нова страна на Лионел Меси. И тя е малко плашеща.

Момчето, което откри, че има необикновена дарба и се превърна в аржентински футболен супергерой, сега е прошарен, намръщен мъж, който иска да уреди старите си сметки и да унищожи враговете си. Гражданите на Доха са предупредени. Той няма да се спре пред нищо в стремежа си за доминация на Световната купа. Запознайте се със злодея от комиксите на турнира: Злият Меси.

Нидерландия се запозна с него в петък вечер в ожесточен мач, който постави нов турнирен рекорд със 17 жълти картона. Когато кървавата баня приключи, Меси, в това, което вероятно ще е последното му Световно първенство, носеше триумфална усмивка. "Всеки мач показваме едно и също желание за битка“, каза той.

След заяжданията на холандците преди мача, Меси си отмъсти по начин, който повечето хора във футбола рядко са виждали. Някога известен като срамежливо, скромно дете, което въплъщаваше футбола в неговата най-чиста и радостна форма, той не спря да ругае, дори когато побеждаваше. Истинското избухване дойде, когато отбеляза. Той отиде срещу нидерландския треньор Луис ван Гаал, който беше критичен към аржентински играчи в миналото, като притисна ръце към ушите си, съобщение, което гласеше: Чувам всичко.

"Чувствахме, че не ни уважават“, каза по-късно бесният Меси пред репортери. "Това е малко футболен сос“.

В тази пикантна вечер на разчистване на старите сметки, в която Аржентина поведе с 2-0, след което допусна два гола и в крайна сметка надделя при изпълнение на дузпи, Меси също прекара голяма част от мача, ругаейки съдията Матеу Лахоз от Испания. Двамата имаха история - а Меси не забравя. Лахоз веднъж даде жълт картон на Меси по време на дните му в Барселона, защото свали фланелката си при празнуване на гол, искайки да почете грешния аржентински герой Диего Марадона. Сега Меси смяташе, че някои от решенията на Лахоз са също толкова позорни.

Класирането на полуфинала срещу Хърватия не повдигна мрачното настроение на Меси. Докато генералният му план за вдигане на Световната купа не беше завършен, Меси нямаше да отстъпи.

Докато холандският нападател Воут Вегхорст чакаше в тунела на стадиона, за да си разменят фланелките, Меси се нахвърли върху него, защото смяташе, че Вегхорст е един от основните подбудители на евтините удари на Нидерландия.

"Que miras, bobo?“ — извика Меси на испански. "Какво гледаш, глупако? Продължавай да вървиш, глупако. Продължавай да вървиш".

Този завой на 180-градуса е зашеметяващ. Меси пристигна в Катар, излъчвайки обичайната си атмосфера на отчужденост. Но тогава дойде шокираща загуба от Саудитска Арабия в първия мач на Аржентина и нещо се пречупи.

Първият признак за трансформацията на Меси дойде след втория мач, победа с 2-0 срещу Мексико. Излезе видео от съблекалнята на Аржентина, показващо как Меси тъпче фланелка на Мексико, акт, който мексиканският конгресмен Мария Клементе Гарсия Морено смята, че показва такова "явно презрение и липса на уважение“, че тя подаде петиция до Министерството на външните работи на страната да бъде издадена забрана на Меси за влизане в държавата.

Съотборниците на Меси казаха, че той просто е бил неразбран. Злите гении винаги остават неразбрани.

Не може обаче да има погрешно тълкуване на случилото се в заключителните моменти на следващия мач на Аржентина, победа с 2-0 над Полша, когато нападателят Роберт Левандовски се опита да се извини на Меси за късен фаул. Меси не просто отказа да се ръкува с Левандовски. Отказва дори да отрази присъствието му, взирайки се в далечината с ледената насмешка на човек, който пази тайно леговище във вулкан.

"Това с Лео беше любопитен момент“, коментира Левандовски след това. "Разменихме няколко думи."

За много фенове в Аржентина промяната в настроението на Меси само го направи още по-обожаван – "Que miras, bobo?“ сега е на чаши и тениски у дома. Не беше достатъчно, че Меси може да е най-великият играч на всички времена. Или че той е голмайсторът на Аржентина. Те искаха проблясък на тъмнината на Марадона от човека, който наследи фланелката му с номер 10. Искаха да видят как Меси ръмжи.

"Капитанът отново показа лицето си като лидер на отбор, който не желае да разочарова цяла страна“, написа аржентинският всекидневник Clarin след четвъртфинала. "Меси се бореше. Меси бягаше. Меси се сби. И Меси празнува“.

Не че Меси никога преди не е имал тъмна страна. Той просто я криеше. Вместо открито да се подиграва на противниковите мениджъри от средата на терена, както направи с Ван Гаал, Меси имаше коварния навик да се приближава до защитниците, за да им шепне зло в ушите. Никой не знаеше това по-добре от Жозе Моуриньо, самозваният провокатор на пълен работен ден, който тренираше срещу Меси в Испания по време на периода му като старши треньор на Реал Мадрид.

"Истината е, че най-големият футболен умник е Меси“, е казвал на Моуриньо на играчите си, спомня си бившият вратар на Реал Мадрид Йежи Дудек. "Той покрива устата си, за да се предпази от четци по устни, когато провокира защитниците. Той дразни съперниците, дори и да не показва емоции на терена“.

Тези дни вече са отминали и всепоглъщащата мания на Меси е на показ. Той няма какво да доказва и може да спечели една последна блестяща награда. Всеки, който застане между него и трофея, се превръща в смъртен враг.

Останалите отборина Световното трябва много да внимават.