Франция ще достави на Украйна "стотици" стари, но "все още функционални" бронирани машини и ракети Aster като част от новия кръг помощи за Киев за войната му срещу Русия, съобщи министърът на отбраната на Франция Себастиан Лекорну в интервю за La Tribune.

"За да удържи такава голяма фронтова линия, украинската армия се нуждае например от нашите фронтови бронирани машини (VAB): това е абсолютно ключово за мобилността на войските", обяснява министърът.

"Това старо оборудване, което все още е в експлоатация, ще бъде от пряка полза за Украйна в големи количества. Можем да говорим за стотици бройки до 2024 г. и началото на 2025 г.", добави той.

Френската армия е в процес на замяна на своите бронетранспортьори, които са на повече от 40 години, с бронирани машини от ново поколение Griffon.

В отговор на неотложните искания на Киев за укрепване на капацитета си за противовъздушна отбрана Париж също така ще " освободи нова партида ракети Aster 30 за системата SAMP/T MAMBA, еквивалент на американската Patriot.

"Разработваме и дистанционно управляеми боеприпаси в много кратки срокове, за да можем да ги доставим на украинците още това лято", допълва министърът.

Във вторник Лекорну заяви, че не изключва възможността за използване на реквизиции или изискване към производителите да дават приоритет на военните пред гражданските нужди, за да се ускори производството.

Париж иска от френската отбранителна промишленост да произвежда повече и по-бързо, за да отговори на нуждите на армията си и да осигури дългосрочната си подкрепа за Украйна.

"Европейският производител на ракети MBDA ни дължи бързи доставки. Този петък са публикувани указите за правомощията на министъра на отбраната по отношение на задълженията за съхранение на запасите, приоритизирането на договорите и дори реквизиции", настоява Лекорну.

"Помолих Генералната дирекция по въоръженията  да ми направи предложения за прилагането на тези мерки за ускоряване на производството на ракетата Aster, отбеляза той.

"Генералната дирекция по въоръженията ще издаде първоначално разпореждане на MBDA да създаде достатъчни запаси от компоненти. За да бъда ясен, аз изисквам да се натрупат запаси, за да се произвеждат боеприпаси.

Министърът посочва, че освен за Украйна, Франция се нуждае от ракетите и за борба с нападенията на йеменските бунтовници хути в Червено море.

През ноември подкрепените от Иран бунтовници хути започнаха кампания от удари с безпилотни самолети и ракети срещу кораби в Червено море - регион, който е от съществено значение за световната търговия.

"Що се отнася до износа, забелязах, че френската индустрия е загубила редица договори в източноевропейските страни. Сега, за да продаваш оръжия за износ, трябва да си добър в технологиите, ценообразуването и дипломацията, но вече трябва да си добър и в сроковете за доставка", настоява Лекорну.