Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи включването на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция в списъка на терористичните организации, за да се отговори на "потъпкването“ на "основните човешки права“ в близкоизточната държава, предава Reuters.

Отношенията между Европейския съюз и Техеран се влошиха през последните месеци на фона на застоя в преговорите за съживяване на ядреното споразумение. Иранските власти задържаха няколко европейски граждани, а Блокът става все по-критичен към отговора на иранските власти на протестите, включително чрез екзекуции на участващи в тях.

"Реакцията на иранския режим е жестока и ужасна и те потъпкват основните човешки права“, коментира Фон дер Лайен пред репортери в кулоарите на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт Давос.

Европейският съюз обсъжда четвърти кръг от санкции срещу Техеран заради "репресиите“ и доставката на оръжия от Иран за Русия. Дипломатически източници разкриха, че членовете на Корпуса на гвардейците на ислямската революция ще бъдат добавени към списъка със санкции следващата седмица.

Но някои държави-членки призоваха да се отиде по-далеч и организацията да бъде обявена за терористична. Очаква се Великобритания да вземе решението през следващите седмици.

"Ние наистина разглеждаме нов кръг от санкции и бих подкрепила включването в списъка на Революционната гвардия. Чух няколко министри да настояват за това мисля, че са прави", отбеляза Фон дер Лайен.