Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Швеция за възможността от сериозно влошаване на двустранните отношения, ако властите на скандинавската страна не предприемат контрамерки срещу Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), обявена за терористична организация от Анкара. Така турският президент коментира митинга на привържениците на ПКК срещу него, който се проведе в четвъртък в Стокхолм, отбелязва телевизионният канал TRT.

"Казахме на Швеция, че за да одобрим меморандума [за присъединяване към НАТО] в нашия парламент, те трябва да екстрадират около 130 терористи. Не го направиха. Виждаме действия на ПКК по улиците на Швеция и предупреждаваме местните власти. Но за съжаление за спиране на подобни действия не става и дума. Ако ситуацията не бъде овладяна, отношенията ни с Швеция може да се влошат още повече", подчерта Ердоган.

В същото време той добави, че привържениците на ПКК действат свободно във Финландия, която също кандидатства за членство в НАТО, във Великобритания, Германия и Франция. "Турция ще определи позицията си въз основа на развитието на събитията", увери държавният глава на югоизточната ни съседка.

Стотици привърженици на ПКК излязоха на протест в Стокхолм на 11 януари, издигайки символите на партията и портрети на нейния лидер Абдуллах Йоджалан. По отношение на Ердоган бяха скандирани обиди. Пред сградата на кметството бе издигната кукла, наподобяваща Ердоган. Турските власти осъдиха акцията и привикаха шведския посланик в Анкара във външното министерство, където му бе връчен протест.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО през май 2022 г., но Турция блокира процеса на присъединяване, настоявайки двете държави да обявят кюрдските организации за терористични, да екстрадират лица, обвинени в тероризъм или участвали в опита за преврат през 2016 г. На 28 юни, преди началото на срещата на върха на НАТО в Мадрид, се проведоха преговори между Ердоган, финландския президент Саули Нийнистьо, министър-председател на Швеция Магдалена Андерсон, и генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Бе подписан меморандум, позволяващ на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО.

Анкара обаче предупреди, че меморандумът, подписан с Финландия и Швеция, не е окончателен и турският парламент може да не го одобри, ако двете страни не изпълнят залегналите в него задължения за противодействие на терористичните организации.