Турция ще стартира парламентарния процес на ратификация на финландската молба за членство в НАТО. Това обяви държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция след среща с финландския си колега Саули Нийнистьо, предава Anadolu Agency.

"Ние се уверяваме, че Финландия ще продължи силно да подкрепя членството на Турция в ЕС. НАТО ще бъде допълнително укрепено от членството на Финландия, което вярвам, че ще играе активна роля в поддържането на глобалната сигурност и стабилност“, заяви Ердоган, добавяйки, че би искал процесът на ратификация да завърши преди изборите на 14 май.

В същото време Ердоган подчерта, че преговорите с Швеция ще продължат.

"Ние ще продължим преговорите си с Швеция въз основа на принципите на Северноатлантическия съюз и нашите подходи към борбата с тероризма. Как ще се развие процесът, ще зависи изцяло от конкретните стъпки, които Швеция ще предприеме“, обясни той.

Турският лидер отбеляза, че Анкара е предоставила на Стокхолм списък със 120 терористи, за чиято екстрадиция настоява.

"Предоставихме списък от 120 терористи, казахме: "Дайте ни ги“. Не можем да бъдем положителни за Швеция, ако тя не ни предаде терористите“, подчерта Ердоган.

По-рано турското външно министерство поясни, че Анкара може да разгледа кандидатурата на Финландия за членство в НАТО отделно от тази на Швеция.