Европейската комисия прие препоръка с мерки за борба с фалшифицирането онлайн и офлайн и за по-ефективно прилагане на правата върху интелектуалната собственост.

Препоръката, известна още като инструментариум на ЕС срещу фалшифицирането, има за цел да насърчи сътрудничеството между носителите на права, доставчиците на услуги и правоприлагащите органи. Това са политически инициативи за борба с фалшифицирането и укрепване на прилагането на правата върху интелектуалната собственост чрез въвеждане на специфични инструменти за повишаване на капацитета на бизнеса и способността му да защитават по-добре своите нематериални активи, включително срещу кибер-кражби.

Комисията ще направи оценка на въздействието на препоръката в срок от три години след приемането ѝ. Препоръката е продължение на Плана за действие в областта на интелектуалната собственост от 2020 г., в който Комисията се ангажира да подобри правоприлагането в областта на интелектуалната собственост, като прие Законодателния акт за цифровите услуги и създаде инструментариум срещу фалшифицирането, който ще бъде приет с настоящата препоръка.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: "Борбата с фалшифицирането е ключов елемент за запазване на нашата иновативна среда. Единственият начин за постигане на напредък е държавите членки да се координират и да си сътрудничат едновременно, за да работят в тази насока.“

Правата върху интелектуалната собственост играят значителна роля в икономиката на ЕС, като дейностите, включващи ИС, представляват почти 50 % от БВП на ЕС и осигуряват почти 40 % от заетостта. За съжаление фалшифицирането и пиратството се превърнаха в неотложна загриженост, подкопавайки инвестициите и иновациите за дружествата от ЕС и създадоха рискове за потребителите и околната среда. МСП са особено уязвими в този контекст и е много по-вероятно да фалират в резултат на нарушения на ПИС, отколкото по-големите дружества.

Фалшифицирането е проблем, който надхвърля луксозните стоки и е оказал въздействие върху продукти, вариращи от стоки за ежедневна употреба като храни, козметика и текстил до основни резервни части за вятърни турбини, влакове и самолети. През 2019 г. фалшифицираните продукти представляваха почти 6 % от целия внос в ЕС, достигайки стойност 119 милиарда евро, което доведе до загуба на 670.000 преки работни места и загуба на данъчни приходи в размер на 15 милиарда евро.