Най-малко 99 души са станали жертва на бушуващия на Малави циклон "Фреди“, съобщава Reuters в понеделник, като се позова на службата за реагиране при бедствия на страната.

По-рано Червеният кръст на Малави предаде информация за 66 загинали, 93 ранени и 16 изчезнали.

Президентът Лазарус Чаквера обяви в понеделник извънредно положение в южната част на Малави в районите, които са най-силно засегнати от циклона. Сред тях е икономическата столица на страната, град Блантайр.

Тропическият циклон Фреди достигна Малави в понеделник вечерта. В съседен Мозамбик бурята стана причината за смъртта на четирима души през последните 24 часа.

Циклонът, който се формира преди 35 дни в Индийския океан северозападно от Австралия, беше най-дългата буря от подобен тип, регистриран някога в тази част на света. Тя стана причина за смъртта на най-малко 120 души в Югоизточна Африка, засягайки Мавриций, Мадагаскар, Малави и Мозамбик. Циклонът вече е изминал 8000 км. За първи път "Фреди" достигна югоизточното крайбрежие на Африка близо до Мозамбик на 24 февруари. Сега той се завърна в Мозамбик и също влезе в Малави.