България за първи път ще се откаже от руско ядрено гориво за единствената у нас АЕЦ "Козлодуй". Енергетиците ще извършат първото зареждане с ядрено гориво от САЩ през май тази година, пише РБК-Украйна.

В атомната централа работят общо два реактора. От май 2024 г. пети енергоблок на българската атомна електроцентрала ще използва продукти на Westinghouse вместо гориво от дъщерното дружество на Росатом – ТВЕЛ. В същото време гориво за шести енергоблок ще се доставя от френската Framatome. България ще се откаже изцяло от руските продукти през 2029 г.

Преди това атомните електроцентрали използваха изключително руско гориво. Последното зареждане на пети енергоблок беше миналата пролет.

Козлодуй е единствената атомна електроцентрала в България. Тя осигурява повече от една трета от електроенергията в страната и е основен износител на електроенергия за съседните страни. Властите решиха да изоставят ядреното гориво от Русия след нахлуването й в Украйна.

Росатом е един от основните доставчици на ядрено гориво за европейските страни, без което работата на атомните електроцентрали е невъзможна.

В края на миналата година Конгресът на САЩ подкрепи законопроект, забраняващ закупуването на ядрено гориво от Русия. Сега президентът Джо Байдън трябва да подкрепи инициативата.

Беше съобщено също, че Съединените щати търсят предложения от изпълнители за подпомагане на установяването на вътрешни доставки на ураново гориво, което в момента се предлага само в търговски количества от Русия.